Bredband - en demokratifråga

När allt fler tjänster kräver internetuppkoppling måste alla ges möjlighet att koppla upp sig, skriver infrastrukturminister ÅSA TORSTENSSON (C).

Allt fler gör allt mer på nätet och regeringens vision är att Sverige ska ha bredband i världsklass, påpekar artikelförfattaren.Foto: JESSICA GOW / SCANPIX / 2007

Allt fler gör allt mer på nätet och regeringens vision är att Sverige ska ha bredband i världsklass, påpekar artikelförfattaren.Foto: JESSICA GOW / SCANPIX / 2007

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-11-04 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige är användningen av internet utbredd. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB:s, statistik som presenterades i går hade omkring 89 procent av befolkningen tillgång till internet i hemmet under våren 2009. I dag används internet och bredband främst för att söka information, ta del av nyheter och göra ärenden. Men trenden går mot ett ökat inslag av tvåvägskommunikation, där användningen domineras av nätgemenskaper, bloggar, fildelning och andra sociala medier. En annan trend är en ökad konsumtion av digitala medier och underhållning som musik, teve, videoklipp och olika videotjänster.

Trots att tillgången till bredband överlag är god i Sverige så har vi fortfarande tusentals hushåll och företag som i praktiken saknar tillgång till bredband. Sverige är ett glest befolkat och avlångt land som gör att det är kostsamt att göra investeringar i infrastruktur och som gör att det krävs ett visst kundunderlag för lönsamhet. Behovet av bredband är dock lika stor på landsbygden som i övriga delar av landet.

Utmaningen är att få till en fungerande konkurrens och att marknadsaktörerna ges förutsättningar att investera så att investeringarna görs på bred front och i hela landet. Mot bakgrund av den utveckling som har skett de senaste åren och med sikte på framtiden bedömer regeringen att det behövs nya mål för bredbandspolitiken.

I vår bredbandstrategi sätter vi upp mål för ett bredband i världsklass, där 90 procent av hushållen och företagen senast år 2020 bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. Men redan år 2015 bör 40 procent ha tillgång till sådant bredband. Det behövs också en basnivå för att alla ska kunna delta i informationssamhället. Det handlar bland annat om den miniminivå av så kallade samhällsomfattande tjänster som medborgarna har rätt till enligt lag. Förutom telefoni behövs en tillräcklig uppkoppling mot internet - inte minst för att medborgare ska ha fullgod tillgång till olika samhällstjänster på nätet. Den grundläggande nivån för ett funktionellt tillträde till internet, som i dag är 20 kbit/sek, behöver därför ses över.

Ett nytt steg i regeringens it-politik tas genom bredbandstrategin. Ytterligare ett steg tas i februari nästa år då regeringen avser att lägga en tillgänglighetsproposition på området.

Min vision är klar. Sverige ska ha bredband i världsklass.

Det är bra för Sverige och för svenska företags konkurrenskraft. Det ska gå att koppla upp sig var som helst - när som helst. När allt fler tjänster i samhället kräver en internetuppkoppling måste alla också ges möjlighet att koppla upp sig. Det är i grunden en demokrati- och yttrandefrihetsfråga.

Åsa Torstensson

Läs mer om