Brottsbekämpning är ett långsiktigt arbete

Att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten för alla människor i landet är ett långsiktigt arbete. Justitieminister Beatrice Ask och moderata förbundsordföranden Christian Gustavsson aviserar ett trygghetspaket som kommer att bli en av nästa mandatperiods viktigare åtgärder.

I Östergötland finns det 80 fler poliser än tre år tidigare, som ett resultat av alliansens prioriteringar.Bild: Peter Jigerström

I Östergötland finns det 80 fler poliser än tre år tidigare, som ett resultat av alliansens prioriteringar.Bild: Peter Jigerström

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-04-21 08:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns allt för många exempel på hur våld och kriminalitet begränsar livet för människor. När unga och äldre av rädsla för överfall inte vågar röra sig på offentliga platser efter mörkrets inträde, liksom när butiksägare tvingas stänga sin verksamhet efter upprepade rån och stölder, har samhället misslyckats. Senast härom veckan kunde vi läsa om väpnade rån mot butiker i Motala och enligt Arbetsmiljöverket uppger var femte butiksanställd att de varit utsatta för våld eller hot om våld i arbetet.

Ett av de viktigaste uppdragen för alliansregeringen efter valet 2006 var att rusta upp rättsväsendet och återupprätta människors tillit till att Polisen och andra myndigheter vid behov finns tillgängliga. Under mandatperioden har rekordstora satsningar skett. Resultatet av dessa satsningar börjar idag synas. I Östergötland fanns det vid årsskiftet 80 fler poliser än tre år tidigare. Regeringen har också etablerat en av åtta regionala underrättelsecentrum mot grov organiserad brottslighet i länet. Totalt kommer antalet poliser under mandatperioden att ha ökat med 2 800 poliser. Socialdemokraterna ökade under elva års regeringsinnehav antalet poliser med sammanlagt 59 poliser.

Men vi vidtar också andra åtgärder. Vi inför tydligare insatser mot ungdomar som begår brott och vi skärper lagstiftningen och tillför resurser för att komma åt våldet mot kvinnor. Dessutom har vi skärpt straffen för våldsbrott, sexualbrott och mord. Det är viktigt att människor upplever att påföljden står i proportion till gärningen och att samhället tydligt tar avstånd från alla former av våld.

Alliansregeringen har vänt utvecklingen i Sverige. Brottsförebyggande rådets Trygghetsundersökning visar att människor känner sig allt tryggare och förtroendet för rättsväsendet ökar. Men att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten för alla människor i landet är ett långsiktigt arbete. Fortfarande möter vi människor som upplever att allt för lite händer när ett brott begås och att för få anmälda brott klaras upp.

Det är därför viktigt att vi fortsätter bekämpa brottsligheten på flera plan. Vi måste bekämpa bakomliggande orsaker, som arbetslöshet, segregation och utanförskap, genom att ge fler människor delaktighet i samhället och plats på arbetsmarknaden. Att göra det lönsamt att arbeta, att uppmuntra ansvarstagande och hjälpa människor ut ur passivt bidragstagande är den långsiktigt kanske allra viktigaste brottsförebyggande insatsen.

Vi har träffat poliser i Linköping, och vi hoppas då få deras syn på vad som krävs för att Linköping och Östergötland ska bli ännu tryggare. Inom Alliansen pågår ett arbete med att ta fram ett trygghetspaket som avser nästa mandatperiods viktigaste åtgärder. Vi vill att människor ska känna sig säkra på att en röst på Alliansen leder till ett tryggare Sverige.

BEATRICE ASK (M) JUSTITIEMINISTER

CHRISTIAN GUSTAVSSON (M) FÖRBUNDSORDFÖRANDE

Läs mer om