Efter valet 2006 lämnade socialdemokraterna ifrån sig ett rättsväsende med överskott. Då hade antalet poliser ökat sex år i rad. Nu presenterar den borgerliga regeringen mera resurser. Det är i elfte timman, men de skyfflar bara delvis igen stora hål inom rättsväsendet. Stora delar av tillskotten är dessutom tillfälliga.
Regeringens hafsiga politik ger drastiska effekter. Polisen har tvingats göra sig av med kompetens. Flera hundra civilanställda har gått. I Östergötland minskade antalet civilanställda med 25 förra året. Poliser som hade gjort bättre nytta ute på gator och torg tvingas nu göra skrivbordsarbete eller vakta arrester. Regeringen lägger dessutom ner hälften av landets länsrätter.
Bränder i skolor och förorter, stenkastning mot polis och brandkår och rekrytering till kriminella organisationer kräver ökade insatser, inte försämringar. Barn riskerar att komma snett. Vi måste ställa högre krav på samverkan mellan polis, skola och socialtjänst. Vi vill även se kontaktpoliser knutna till varje skola.
Beatrice Asks passivitet kostar skattebetalarna mycket pengar. Det finns klara effektiviseringsvinster att göra. Vi föreslår att polisen blir en myndighet. Vi vill se fler halvvägshus i kriminalvården och förlängd tid att avtjäna sitt straff med fotboja för dem som sköter sig. Förslag som kan spara in flera hundra miljoner kronor.
Kampen mot den organiserade brottsligheten måste förstärkas. Det kan ske genom en samlad resurs - ett svenskt "FBI" - under rikskriminalpolisens ledning. Polisen måste även få tillgång till trafikinformation - vem som har haft mobilkontakt med vem, när och var det skett. Nödvändiga uppgifter för att klara upp våldtäkter, mord, narkotikabrott och andra grova brott.
Sverige är nu ordförandeland i EU, en gyllene chans att påverka kampen mot brottsligheten. Tyvärr visar den femårsplan Beatrice Ask ansvarar för brister. Insatser saknas för att bekämpa prostitution - grunden för människohandeln. Inget sägs heller om rätten till offentliga försvarare, trots att Europakonventionen om mänskliga rättigheter ställer det som minikrav. Planen föreslår nya register på EU-nivå. Kritiken har varit stark. Sådana register ökar risken för läckor och korruption. Märkligt nog saluför regeringen programmet som att integriteten får ett starkare skydd.
Utvecklingen i Europa och Sverige visar att vi måste satsa mer resurser på att bekämpa såväl grov- som vardagskriminalitet. Det brottsförebyggande arbetet måste bli skarpare och kriminalvården arbeta smartare. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta att bekämpa brott och sociala orsakerna bakom brottsligheten. Den borgerliga regeringen prioriterar i stället stora skattesänkningar för de allra rikaste.
Thomas Bodström
Johan Löfstrand
Carina Jönsson