Bryt förtidspensionärernas utanförskap

För att bryta förtidspensionärernas utanförskap har regeringen gett dem möjlighet att arbeta med bibehållen sjukersättning. Det skriver socialförsäkringsminister CHRISTINA HUSMARK PEHRSSON, (M), och riksdagsledamot GUNNAR AXÉN, (M).

Förtidspensionärer ska inte tvingas in i isolering och passivitet, skriver artikelförfattarna.Arkivfoto: Linda Forsell/Scanpix/2009

Förtidspensionärer ska inte tvingas in i isolering och passivitet, skriver artikelförfattarna.Arkivfoto: Linda Forsell/Scanpix/2009

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-09-04 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under socialdemokraternas tid vid makten ökade utanförskapet kraftigt. En stor del av förklaringen till utvecklingen var att många människor gick från långa passiva sjukskrivningar till sjukersättning (förtidspension).

I stället för att få tidig vård och rehabilitering fastnade man i långtidssjukskrivningar utan något stöd.

Den rehabiliteringsreform som vi har genomfört syftar till att ersätta långa passiva sjukskrivningar med tidiga insatser och stöd för att kunna komma tillbaka till arbetslivet. Rehabiliteringsgarantin, satsningen på företagshälsovården, upprustningen av den psykiatriska vården, extra resurser till sjukvården och ökat stöd för arbetsplatsanpassning för funktionshindrade är viktiga delar i denna strategi.

Vårt mål är att ingen ska behöva vara långtidssjukskriven enbart för att man inte får den vård och det stöd man har behov av. Men vi lever fortfarande med sviterna av den tidigare förda politiken och det är tyvärr ett faktum att många förtidspensionerades mot sin vilja enbart på grund av bristande rehabiliteringsstöd.

Riksrevisionen har i en granskning visat att mindre än en procent av dem som blivit förtidspensionerade någonsin återgår i arbete. En annan studie visar att 14 procent av de förtidspensionerade själva anser sig ha någon form av arbetsförmåga. Detta visar att det finns en inlåsning i förtidspensionen.

För att råda bot på detta har vi genomfört en reform som innebär att alla de som fått förtidspension, icke tidsbegränsad sjukersättning, före den 1 juli förra året har möjlighet att arbeta, studera eller engagera sig ideellt med bibehållen rätt till sjukersättning. Man behöver alltså inte längre, i rädsla för att riskera den grundtrygghet som sjukersättningen erbjuder, avstå från att aktivera sig och fylla vardagen med stimulerande sysselsättning.

Det är helt fritt att studera och engagera sig ideellt utan att man riskerar indragning av sjukersättningen. Om man arbetar - i den utsträckning man vill och kan - så bibehåller man också rätten till sjukersättningen, men man ska då anmäla detta till Försäkringskassan. Man kan tjäna upp till ungefär 42 800 kronor på ett år utan att sjukersättningen påverkas, därutöver minskar sjukersättningen med 50 öre per intjänad krona.

Vi vill på detta sätt stimulera så många som möjligt av landets drygt 500 000 förtidspensionärer att fylla sin vardag med aktivitet - något som i sig är viktigt för den egna hälsan - och på detta sätt bidra till att bryta det utanförskap som den tidigare politiken skapade. Vårt mål är en rättvis politik som inte lämnar människor passivt åt sitt öde utan som hjälper och stödjer människor i behov av vård och rehabilitering tillbaka till arbetsliv och social gemenskap.

Cristina Husmark Pehrsson

Gunnar Axén

Läs mer om