Bygg fler lämpliga bostäder för pensionärer nu

Dagens bostadsmarknad är inte alls rustad för att möta krav och behov från en åldrande befolkning. Detta är ett accelererande, men föga uppmärksammat problem som måste åtgärdas. Det skriver Sven-Åke Överström, Irene Drangel och Lars Sandgren, PRO i Linköping.

Med exempelvis tillbyggnad av hiss kan bostadsbolag senioranpassa befintliga bostäder.Foto: Torbjörn Lindqvist

Med exempelvis tillbyggnad av hiss kan bostadsbolag senioranpassa befintliga bostäder.Foto: Torbjörn Lindqvist

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-07-27 08:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Media tar ofta upp de samhällsutmaningar som väntar när befolkningen blir allt äldre och färre ska försörja fler. Oftast handlar dessa beskrivningar om vård och omsorg. Vi tycker att det är bra att denna diskussion förs och att detta problem tas på allvar. Däremot tycker vi att diskussionen är alltför snäv. Det scenario som väntar är nämligen så mycket mer omvälvande än så och kommer att slå igenom på alla plan.

Vi vill därför sätta ljuset på hur boendesituationen ser ut för människor som är på väg mot pension och de som är äldre. Bostadsmarknaden måste ömsa skinn och erbjuda helt andra möjligheter för oss pensionärer.

Vi menar inte primärt människor som är i behov av vård och omsorg i hemmet. Det problemet finns förvisso också, men vi talar om boenden för människor som arbetat i ett helt liv och är på det hela taget friska och krya, men där helt normala, åldersrelaterade begränsningar börjar göra sig påminda i vardagen. Det finns i dag alltför få boenden som är anpassade för den äldre befolkningen.

Många äldre bor i bostäder som inte är lämpliga att åldras i, exempelvis utan hiss, med höga trösklar eller andra hinder som utgör begränsningar både på ett fysiskt och socialt plan. Det kan även handla om bristande tillgänglighet i form av kollektivtrafik eller service. Många äldre väljer därför, och ofta även av ekonomiska skäl, att stanna kvar i egna villor. Man har blivit kvar i en livssituation som nu vore mer lämplig för barnfamiljer. Resultatet blir ensamhet, vilket även bidrar till försämrad hälsa. Många äldre har blivit isolerade i en livssituation som var lämplig för 30 år sedan. De har inte heller möjlighet att aktivera sig fysiskt eller hålla ett socialt nätverk vid liv i den utsträckning som skulle vara enklare med en bättre anpassad boendesituation.

Detta har blivit en snara som inte är lätt att ta sig ur när samhällets strukturer inte är anpassade för den situation vi står inför. I vår vardag får vi ständigt bekräftelse på att gemenskap är viktigt för vår generation. Vi efterlyser därför en satsning på boenden som är trivsamma, praktiska och trygga och har goda möjligheter till naturlig och otvungen gemenskap. Bostäder som även innehåller att visst inslag av anpassade lösningar för att underlätta vår vardag, till exempel hiss och andra praktiska lösningar.

Så byggherrar i stan: Bygg bättre och fler anpassade bostäder för oss äldre. Vi flyttar in om vi har råd!

Läs mer om