Energieffektiviseringen i kommuner och landsting går trögt, trots att det går snabbt att sänka energikonsumtionen och spara pengar för den som investerar i ny teknik. Men många kommuner har valt att inte anta utmaningen. Linköpings kommun är en av dessa.
De senaste åren har elpriserna slagit rekord med en stor energidebatt som följd. Somliga vill att Sverige ska bygga ut kärnkraften medan andra hellre ser satsningar på vindkraft och solenergi. Men oavsett vilken källa man föredrar så finns det ett billigare och enklare sätt att få energin att räcka till.
Enligt rapporter från Energimyndigheten är våra belysningsanläggningar överlag mycket gamla och kontor, vårdlokaler, skolor och idrottsanläggningar skulle kunna spara 2,5 TWh per år genom bättre belysningsteknik. Det kan jämföras med Sveriges totala vindkraftproduktion under 2009 som också låg på 2,5 TWh.
Den tekniska utvecklingen inom belysningsområdet har under senare år varit enormt framgångsrik sett till energieffektivisering. Jämfört med för 15 år sedan är dagens lysrör och armaturer 40 procent mer energieffektiva. Lägger vi till innovationer som dagljusavkänning, närvarostyrning, dimbara lysrör med mera så närmar vi oss en 80-procentig nivå av effektivare belysningsteknik.
Sveriges kommuner äger och förvaltar ca 50 miljoner kvadratmeter lokalarea som behöver lysas upp. Samtidigt visar Energimyndigheten att ungefär 60 procent av alla skolor i Sverige har föråldrad belysning. Här finns det alltså en hel del att spara in på.
Det går inte att få fram hur mycket el som används till belysning i Linköpings kommun. Men elenergianvändningen i den offentliga verksamheten i Linköping uppgick till 173 441 MWh år 2008. Om belysningens andel av elanvändningen motsvarar riksgenomsnittet stod enbart belysningen för cirka 52 032 MWh. Med en modern belysningsteknik skulle man kunna nå en besparing på upp till 26 000 MWh per år, eller 26 miljoner kronor. Det skulle räcka till ganska många lärarlöner i Linköping.
Trots den stora besparingspotentialen går omställningen sakta. Det låga tempot i förändringsarbetet blir extra förvånande mot bakgrund av att regeringen faktiskt beslutat om statligt stöd till de kommuner och landsting som arbetar med energieffektivisering. Stödet söks hos Energimyndigheten och ger fullt anställningsstöd för en halvtidshandläggare som inventerar möjligheten till energieffektivisering. Men Linköpings kommun har i dagsläget valt att inte ansöka om något energieffektiviseringsstöd.
Kommuner och landsting kämpar med tuffa budgetprioriteringar, och jag har full förståelse för att investeringskostnader för ny belysning i skolor och sjukhus kan vara kännbara. Men politiker och ansvariga tjänstemän måste ta chansen och investera i modern belysning. Här finns en unik chans att minska elkostnader i driftbudgeten för många år framöver.
Magnus Frantzell, vd Belysningsbranschen