Situationen i Västsahara är kritisk. Spänningen mellan den marockanska militären och civilbefolkningen i det ockuperade Västsahara närmar sig bristningsgränsen sedan militären attackerat fredliga protester mot ockupationen. Risken för krig är överhängande och Sverige kan inte vänta på ytterligare segdragna diplomatiska förhandlingar. Riksdagsledamöterna från Östergötlands län spelar en viktig roll för att förmå Sverige, EU och FN att skärpa tonen mot Marocko.
Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. En mängd resolutioner från FN och Internationella domstolen i Haag är glasklara. Västsahara är ett land som ska avkoloniseras. Sedan 1991 är en FN-styrka på plats för att genomföra en folkomröstning där befolkningen själva ska få avgöra sin framtid. Men processen står och stampar, folkomröstningen har inte genomförts vilket skapar en enorm frustration.
I flera veckor har tjugotusen västsaharier deltagit i en våg av fredliga protester inne i den ockuperade delen av Västsahara. Stora tältläger byggdes upp utanför städerna El Aaíun, Dakhla, Smara och Boujador som en protest mot den ohållbara och desperata situation som är västsahariernas vardag. De har fått nog av den ständiga diskrimineringen, de pågående kränkningarna av deras mänskliga rättigheter, av att deras naturresurser plundras och att Marocko fortsätter vägra att genomföra folkomröstningen.
Vi som skriver det här har mött den marockanska ockupationen från olika håll. Emmaus genom vårt praktiska solidaritetsarbete till stöd för de 165 000 västsaharier som lever under svåra förhållanden i flyktingläger sedan ockupationen började.
Men värst är situationen i Västsahara där Marocko snabbt trappar upp situationen. Lägren har attackerats med helikoptrar, vattenkanoner och tårgas och flera personer har skadats. Attacken ledde till omfattande kravaller där flera personer på båda sidor rapporterats ha dödats.
Sverige har ett stort ansvar, både som medlemmar i EU och som enskilt land, eftersom vi har ett stort handelsutbyte med Marocko utan motkrav på att ockupationen hävs.
Situationens allvar kräver att Sveriges regering agerar omedelbart. För att det ska ske krävs det att riksdagen i sin tur sätter press på regeringen, EU och FN. Särskilt riksdagsledamöterna Staffan Danielsson (C) och Karin Granbom Ellison (FP), suppleanter i utrikesutskottet, måste därför begära följande:
Förnya inte EU:s fiskeavtal med Marocko när det löper ut i mars, och frys EU:s associationsavtal med Marocko för deras brott mot de mänskliga rättigheterna. Ge FN-styrkan på plats mandat att övervaka att de mänskliga rättigheterna respekteras, och genomför folkomröstningen omedelbart.
ANNA NILSSON, T.F. INFORMATIONSANSVARIG
RIKSFÖRENINGEN EMMAUS SVERIGE
RABAB AMIDANE, MÄNNISKORÄTTSAKTIVIST FRÅN VÄSTSAHARA