Nu har Ryssland tagit ytterligare ett steg för att kontrollera sina medborgare.
Från och med april månad 2007 kommer den ryska staten att avkräva namnlistor på alla som besöker kyrkor eller samfund. Dessutom skall referat från predikan inlämnas.
Hur detta skall kunna genomföras i praktiken är väl ännu oklart, men bara det att ett sådant beslut har tagits för tankarna till Sovjettidens kontrollsystem.
Religions- och yttrandefriheten är i dagens Ryssland allvarligt hotad. Tidigare har religiösa samfund utanför den rysk-ortodoxa kyrkan haft väldigt svårt att få etablera sig inom landet, en situation som tyvärr inte har blivit till den bättre under senare år.
Vidare har Ryssland på senare år använt olje- och gasvapnet vid ett flertal tillfällen: mot Ukraina, Georgien och nu senast Vitryssland. Vem som nästa gång blir drabbat återstår att se, men att Rysslands grepp om Ukraina har hårdnat är ett faktum. Den förra västvänliga regimen fick se sig efterträdd av en mera ryskvänlig regim.
I dagsläget hotar Ryssland grannlandet Estland med sanktioner på grund av att Estland vill ta bort det så kallade "frihetsmonumentet" över de ryska soldater som "befriade" Estland under andra världskriget.
Vad dessa sanktioner kommer att bestå av är oklart. Men man kan fråga sig varför inte Sverige lämnar sitt stöd till dessa drabbade länder på ett tydligt sätt genom att kraftigt ta avstånd och uppmana Ryssland till att respektera andra länders demokratiska beslut.
Bristen på demokrati i Ryssland verkar tyvärr leda till en förnyad satsning på den ryska militären.
Denna satsning borde väcka frågan om det svenska försvarets ställning. Bör Sverige omvärdera hotbilden från närområdet? Finns det några åtgärder som Sverige kan vidta för att bemöta ett eventuellt hot?
Personligen anser jag att det krävs ett kraftigt politiskt avståndstagande mot den idag förda ryska politiken.
Både Sverige och EU har här viktiga roller när det gäller att bemöta den ryska hållningen gentemot sina grannländer.
Thomas Bystedt