Dags att satsa på rektorerna

Ledarskapet i skolorna är av största vikt för att skapa möjligheter för de svagaste eleverna att klara skolarbetet med bra resultat. Det anser LARS FLODIN, ordförande i Skolledarförbundet i detta debattinlägg.

Linköping2010-01-21 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ha bra skolledare är en nyckelfaktor för att skapa framgångsrika skolor. Det framkommer i en ny rapport av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Den konstaterar att vissa kommuner lyckas bättre med skolan än andra och att det finns gemensamma nämnare för detta. SKL pekar på ett antal faktorer som kan leda till framgång. Till dem hör gott ledarskap, tydlig ansvarsfördelning mellan politiker, tjänstemän och rektorer, men även en samsyn om mål och inriktning, ett respektfullt förhållningssätt, liksom tydliga förväntningar på medarbetare och chefer.

Sveriges skolledarförbund har i många år framhållit att styrning och ledning är särskilt viktiga för framgångsrika skolor. Men ytterst sällan nämns rektors roll och betydelse i den offentliga debatten. Vem ska leda förskolans och skolans verksamhet? Vem ska entusiasmera och inspirera medarbetarna? Vem ska stå ansvarig för den övergripande verksamheten - om inte rektor gör det?

Men förutsättningarna för rektorerna måste förbättras. Betydligt större fokus måste läggas på rektorsrollen för att förskola och skola ska kunna nå sina mål. Varken kommuner eller friskolor prioriterar ledarskapet tillräckligt. I privata företag står chefs- och ledarfrågorna ständigt i centrum, men så är det inte i skolan, där rektors chefsuppgift hör till de svåraste som finns. Inom forskningen betraktas det som empiri i dag, men ändå prioriteras inte skolledarna i tillräckligt hög grad av samhället. I förlängningen är det liktydigt med att kasta bort goda möjligheter för de svagaste eleverna att klara skolarbetet med tillräckligt bra betyg.

Det är dags för Sveriges skolpolitiker på alla nivåer att inse den enkla sanningen: skolors framgång beror till stor del på att de har bra skolledare. Låt därför 2010 innebära startskottet för en rejäl satsning på skolans ledarskap!

Läs mer om