Ridanläggningen i Ånestad är hotad. Inom något år kommer den inte längre att få inhysa stora hästar, eftersom takhöjden i stallet inte är tillräcklig. Det skulle innebära dödsstöten för en verksamhet som till största delen utövas av flickor. Eftersom Linköpings kommun har lagt stora pengar på traditionella pojkidrotter är det ur ett jämställdhetsperspektiv rimligt, att även ridverksamheten tilldelas de resurser som är nödvändiga för att den ska kunna fortsätta.
Ridning är en fysisk aktivitet som främjar hälsa genom att motverka övervikt och fetma vilket kan bidra till att förhindra en utveckling av framtida sjukdomstillstånd. Vistelsen i stallet erbjuder möjligheter att knyta band till hästarna, att lära sig ta ansvar och att umgås med andra ungdomar som har samma intresse. Verksamheten vid anläggningen ger därför förutsättningar för en positiv fysisk, psykisk och social utveckling för många ungdomar, varför vikten av att kommunen gör satsningar på ridanläggningen inte nog kan betonas.
Placeringen i Ånestad är inte bra ur flera synpunkter. En gång i tiden fungerade det men numera är anläggningen omgiven av närliggande bostäder och hästar och ryttare måste korsa flera, periodvis tätt trafikerade, vägar för att ta sig ut i naturen. Anläggningen är dessutom sliten, energikostnaderna höga och i sin nuvarande utformning medger den inte möjligheten att anordna större, nationella, tävlingar.
Ett alternativt läge som har nämnts vid flera tillfällen är Smedstad, ett ur flera synpunkter lämpligt ställe för en ny ridanläggning. Där finns det stora ytor att tillgå, som medger att eventuella framtida bostäder kan byggas på lämpliga avstånd från anläggningen. Det är nära ut i naturen och vägarna i området är inte särskilt tättrafikerade. Läget, inte långt från Haningeleden, medger att kollektivtrafiken med en mindre justering kan styras om, så att ungdomarna enkelt och tryggt kan ta sig till anläggningen.
En stad av Linköpings storlek kan inte med någon självaktning i behåll tillåta att en ungdomsverksamhet, där cirka 600 personer i veckan är aktiva, avvecklas. En rejäl satsning på en ny ridanläggning, som möjliggör nationella tävlingar, skulle lyfta Linköpings kommuns varumärke betydligt. Om Linköpings kommun ska kunna kalla sig för 2015 års idrottskommun måste det finnas en ny ridanläggning på plats. Vi vill därför att planering och byggnation av en ny ridanläggning prioriteras.
Centerpartiet i Linköpings grupp för skola, fritid och kultur
Kandidater i kommunfullmäktigevalet 2010
Yvonne de Martin, Johan Lundgren, Maria Carlsson och Robert Petersson