Hur ska statens löpande verksamhet finansieras i framtiden, om socialdemokraterna får bestämma? Genom aktiespekulation på börsen - i synnerhet i aktier med hög utdelning? Frågan inställer sig när man läser det inlägg Thomas Östros och Krister Örnfjäder författat i Corren (20/6). De är kritiska till regeringens förslag att sälja statliga företag, som verkar på konkurrensutsatta marknader, och använda pengarna till att betala av på statsskulden.
De anför att de aktuella bolagen, bland annat Telia Sonera, Nordea och OMX, ger hög aktieutdelning till staten och att deras värde ökat på senare år. Tydligen vill s finansiera delar av framtidens välfärd med aktieutdelningar. Men varför nöjer sig s i så fall med just de företag som staten nu äger? Varför förordar inte Östros en massiv statlig upplåning och inköp av fler aktier i olika börsföretag?
Vår inställning är tydlig. Staten ska finansiera sin verksamhet med skatteintäkter. Staten ska inte köpa aktier och därmed inflytande i stora svenska företag. I dag är staten den näst största ägaren på Stockholmsbörsen. Staten bestämmer spelreglerna för aktiehandeln och hela näringslivet - då ska staten inte samtidigt vara en av de största "spelarna" på aktiemarknaden.
Härtill kommer att direktavkastningen från de tre av de aktuella företagen, som är börsnoterade, har varit lägre än räntenivån för statsskulden under fyra av de senaste sex åren. Det är alltså en bra affär att betala av på statsskulden i stället för att vänta på aktieutdelningar.
När det gäller Telia Soneras bredbands- och telefoninät, pågår ett arbete inom regeringskansliet med att säkerställa att nätet i framtiden kommer att vara tillgängligt för alla aktörer på konkurrensneutrala villkor.
SBAB hade tidigare en roll som prispressare på bolånemarknaden. Nu är dock konkurrensen mellan olika långivare så hård att några särskilda åtgärder från statens sida inte behövs. Om Östros är så mån om konkurrensen på lånemarknaden - varför utsträcks inte hans välvilja till andra marknader? Han borde i konsekvensens namn vilja etablera en hel grupp statliga företag som ska konkurrera med det privata näringslivet.
Självklart har försäljningen av statliga företag ideologisk grund. Vi vill inte att statliga företag ska konkurrera med det privata näringslivet. Det finns också goda, ekonomiska argument för att sälja företagen och minska statsskulden. Dessutom tror vi att företagen utvecklas bättre om det inte finns risk för att de ska tvingas ta politiska hänsyn.
KARIN PILSÄTER (fp)
ANDREAS NORLÉN (m)
STAFFAN DANIELSSON (c)
KARIN GRANBOM (fp)
YVONNE ANDERSSON (kd)