De äldres valfrihet hotad med de rödgröna

Äldre ska få vara med och bestämma hur man vill bo, vilken typ av hemtjänst man vill ha. Lagen om valfrihet LOV infördes förra året och äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson och kommunalrådet Jan Willy Andersson vill nu göra lagen obligatorisk.

Lagen om valfrihetssystem inom vård och omsorg (LOV) är redan införd i 175 kommuner och kan bli obligatorisk om alliansen får förnyat förtroende.Bild Scanpix

Lagen om valfrihetssystem inom vård och omsorg (LOV) är redan införd i 175 kommuner och kan bli obligatorisk om alliansen får förnyat förtroende.Bild Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-09-07 08:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraterna och alliansen har satt igång en valfrihetsrevolution för äldre under mandatperioden. Ja, det låter som "värsta valfläsket". Men det är faktiskt sant. Problemet är bara att alla kommuner i Sverige inte har märkt det ännu. Och att hela revolutionen riskerar att gå om intet om de rödgröna vinner valet.

1 januari 2009 började LOV , lagen om valfrihet, att gälla, även kallat Fritt val. Fritt val kan förklaras med att äldre får vara med och bestämma hur man vill bo, vilken typ av hemtjänst man vill ha och vem som ska utföra den. LOV öppnar upp för fler alternativ än bara den kommunala äldreomsorgen. Det kan vara ett kooperativ, en församling eller en privat aktör som driver äldreboenden och utför hemtjänst.

I Östergötlands län är det Linköpings kommun som ligger i framkant och som redan har infört valfrihetssystem. I Finspång, Kinda och Motala ska man införa. I Boxholm, Mjölby, Vadstena och Valdemarsvik har man ännu inte bestämt sig. Det är kommunerna själva som avgör, men vi hoppas förstås att man i dessa kommuner kommer fram till att de äldre borde få möjlighet att välja själva. I Ydre och Ödeshög har man, efter att ha övervägt saken, tyvärr bestämt att inte införa något valfrihetssystem med hjälp av regeringens pengar. Norrköping, Söderköping och Åtvidaberg hamnar på den svarta listan, de har inte visat något som helst intresse och inte ens sökt de medel som regeringen erbjudit.

Förvånansvärt många vänsterstyrda kommuner har valt att både söka och införa Fritt val. Detta trots att S, MP och V röstade nej till LOV i riksdagen. Man sade sig vara "emot etableringsfrihet" för att den "gynnar de större aktörerna". Men man talade mot bättre vetande. Efter att Tillväxtverket nu utvärderat LOV, så har det visat sig att många nya små hemtjänstföretag har bildats. Framför allt har detta gynnat kvinnor, som kunnat starta eget och stärka sin situation på arbetsmarknaden.

Lars Ohly har sedan varit ute och sagt att han vill belöna kommuner som inte satsar på valfrihet för de äldre. Kanske inte förvånande att vänsterpartiet agerar på det viset, men det säger en del om vem Mona Sahlin och Maria Wetterstrand har att samarbeta med. De äldres frihet är hotad och det på allvar.

LOV är en enormt lyckad reform, hela 175 kommuner har infört eller ska införa reformen. Vi inom Kristdemokraterna oroas dock av att en hel del kommuner ännu inte har vaknat. Därför kommer vi att tillsammans med övriga allianspartier, göra LOV obligatoriskt i alla kommuner under nästa mandatperiod. Äldre ska naturligtvis få välja och bestämma mer oavsett var man bor.

MARIA LARSSON (KD), ÄLDRE- OCH FOLKHÄLSOMINISTER

JAN WILLY ANDERSSON (KD), KOMMUNALRÅD LINKÖPING

Läs mer om