Den ljusnande framtid är vår - utan kärnkraft!

Förra veckans riksdagsbeslut om att nya kärnreaktorer får byggas ska ställas mot att vindkraften blir allt billigare, och mot att kärnavfallets slutförvaring ännu inte är löst, skriver Nils Hillerbrand, Miljöpartiet i Linköping.

Skribenten anser att frågetecknen kring kärnkraften är för många, och kritiserar riksdagsbeslutet om att tillåta nybyggnad av reaktorer. Foto: SCANPIX

Skribenten anser att frågetecknen kring kärnkraften är för många, och kritiserar riksdagsbeslutet om att tillåta nybyggnad av reaktorer. Foto: SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-06-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bara en vecka efter att framtidsinriktade elever tog studenten fattar Riksdagen det ödesdigra beslutet att nya kärnreaktorer åter får byggas. Genom att ställa om elförsörjningen till förnybar energi kan vi undvika mer livsfarligt kärnavfall och bidra till en ljusare framtid för kommande generationer.

I torsdags fattade Riksdagen med knapp majoritet beslut om att häva förbudet mot ny kärnkraft. Från och med 1 januari 2011 blir det möjligt att bygga nya reaktorer i Sverige om nuvarande regering sitter kvar. Detta kan ses i ljuset av att kärnavfallets slutförvaring fortfarande saknar en godtagbar lösning och sannolikt inte har någon lösning alls. Samtidigt vill en klar majoritet av svenskarna prioritera satsningar på förnybar energi och en majoritet är också positiv till vindkraft i den egna kommunen.

Beslutet fattas i en tid när det inte ens ligger god ekonomi i utbyggnad av kärnkraft. Investeringskostnaderna ligger på samma nivå som för vindkraft medan produktionskostnaden är högre. Därtill minskar investeringskostnaderna för vindkraft hela tiden i takt med ökad utbyggnad. Kärnkraften uppvisar det motsatta, där blir ofta investeringarna dyrare än beräknat. Det visar bl a statistik från USA liksom uppgifter från Europas enda pågående reaktorbyggen i Finland och Frankrike.

För Miljöpartiet är miljöaspekterna viktigast och ett hot som det talas för lite om är kärnavfallet. Det handlar om s k högaktivt avfall som måste hållas åtskilt från allt levande i minst 100 000 år. Inget land i världen har hittills presenterat en godkänd lösning på detta problem. Förra året presenterade SKB, kärnkraftsföretagens avfallsbolag, ett förslag att lägga avfallet i kopparkapslar som placeras i bergtunnlar i närheten av Forsmark. Anläggningen beräknas stå klar tidigast om 35 år.

Där måste det skyddas från radioaktivt läckage i hundratusentals år. Tidsrymden är svindlande och rymmer troligen en ny istid och risker för seismologisk aktivitet som t ex jordskalv. Forskare vid KTH befarar även att kapslarna kan förstöras redan efter 1 000 år på grund av korrosion som inte tidigare togs i beräkning. Därtill kan olycksrisker långt ifrån uteslutas vid mänsklig aktivitet som borrning för bergvärme, gas och kommande koldioxidlager.

Med fortsatt kärnkraftsberoende följer större mängder farligt avfall utan säker framtid. En sak som däremot är säker är att förnybar energi hör framtiden till. Vi kommer att verka för att förbudet mot ny kärnkraft kommer tillbaka. På så sätt tar vi ansvar för framtiden och för kommande generationer.

Nils Hillerbrand

för Miljöpartiet de Gröna i Linköping

Läs mer om