Vilken sorts landshövding ska vi ha? Enligt en ledare i Corren (29/4) ska det vara en person som ska "leda och företräda Östergötland på ett bra sätt och - inte minst - brinner för att göra det". Ledaren avslutas sedan med: "Om personen ifråga råkar vara kvinna är det i så fall en bonus". Tack för den passningen!
Ledarskribenten insinuerar att det kan finnas kvinnor som aspirerar på posten som landshövding i Östergötland utan att ha tillräckliga kvalifikationer eller intresse för uppgifterna. Eller att regeringen kan få för sig att utse "vilken kvinna som helst" därför att kvinnor är underrepresenterade bland landshövdingarna (tolv män och nio kvinnor för närvarande). Är avsikten med dessa oförskämdheter att minera marken för en kvinnlig kandidat till landshövdingeposten?
Jag befarar det värsta men är samtidigt övertygad om att Corren överskattar sin förmåga att påverka urvalsprocessen.
Tvärtemot Corren hoppas jag att regeringen i första hand ska leta efter en kvinna som de vill utnämna till landshövding i Östergötland efter Björn Eriksson och alla andra män som under århundradenas lopp haft detta ämbete. Även om vi inte direkt kan påverka regeringens val är det viktigt att framhålla i alla sammanhang att vi välkomnar en kvinna som landshövding. Och att invånarna i länet gör det därför att vi är övertygade om att det inte är någon brist på meriterade kvinnliga kandidater som även besitter engagemang och glöd.
Svårigheten att finna rätt person ligger alltså inte i att regeringen måste välja mellan "en kvinna vilken som helst" och en kvalificerad man. Däremot kan det bli svårt att utse en landshövding eftersom det finns mängder av kvinnor som platsar.
Birgitta Nyrinder