Jag åkte förbi min lokala bensinmack igår och upptäckte till min förvåning att de sänkt priset för andra gången på någon vecka. Det är helt ologiskt eftersom världsmarknadspriset på olja har fortsatt att gå upp till nya rekordnivåer. Kanske har prissänkningen något att göra med att semestrarna är över. Att bensinbolagen skulle sett sänkta oljepriser vid horisonten är tyvärr otänkbart.
I själva verket hotar de höga oljepriserna att sätta stopp för en väntad förbättring av världsekonomin. Börserna har på goda grunder gått neråt och den svenska regeringens förhoppning att tillväxten i år ska bli bättre än vad man vågade hoppas på i våras ter sig mer som ett uttryck för önsketänkande än realistisk framtidsbedömning.
Det är lätt att sammanfatta effekterna av de höjda oljepriserna:
Större vinster till oljebolagen.
Sämre löneutveckling för anställda i hela västvärlden.
Växande arbetslöshet.
Bristen på olja är alltså bra för att fåtal rika och dålig för miljoner andra.
Tänk på det när ni hör att USA är i Irak bara på grund av oljan. De som säger så vill få oss att tro att riklig tillgång på olja är någonting som är bra bara för mäktiga bolagsintressen i USA.
Verkligheten är i stort sett den motsatta. Och vi i Sverige tillhör de extremt oljeberoende länderna i världen. Det handlar bara till en mindre del om att vi som privatbilister får betala rekordhöga priser för bensinen. Betydligt allvarligare är att hela den ekonomiska utvecklingen riskerar att stanna upp.
Det var det som hände på 70-talet sedan oljeländerna fått för sig att deras egna ekonomiska och politiska intressen talade för att de via sänkt produktion skulle pressa upp världsmarknadspriset på olja. Vad de inte insåg var att också de långsiktigt var beroende av att köparna hade fortsatt tillväxt i sin ekonomi.
Sedan detta gått upp för dem gick oljepriset återigen ner kraftigt. Ibland har det till och med varit för lågt, vilket lett till onödigt slöseri med en trots allt begränsad naturresurs.
Att oljepriset nu stigit till nivåer som ingen förutsett beror i motsats till den förra oljekrisen inte på att viktiga krafter lyckats manipulera priset. Istället är det en effekt av kraftigt ökad efterfrågan (främst på grund av Kinas kraftiga ekonomiska tillväxt) och ett minskat utbud som i sin tur bland annat beror på sabotage i Irak och ett obegripligt maktspel i Ryssland.
Amerikanarna är de värsta slösarna med olja och de höga priserna slår därför hårdast mot den amerikanska ekonomin. Så det är klart att man kan påstå att USA har ett direkt intresse av att det finns gott om olja på världsmarknaden så att priset går ner igen. Men det är inte så de resonerar som anklagar USA att för att låta oljan styra sin utrikespolitik.
I deras föreställningsvärld handlar det istället om att amerikanska oljejättar vill kunna kontrollera världens oljeproduktion för att den vägen göra så stora vinster som möjligt. I deras konspirationsteorier blev Vietnamkriget till en fråga om olja - trots att det inte finns nämnvärda oljetillgångar där. Och Afganistan-kriget handlade inte om talibaner och al Qaida utan om att amerikanska oljebolag ville bygga en pipeline. Så där går man på utan minsta tanke på oljefrågans verkliga betydelse.
Om våra egna löner vår egen arbetslöshet och vår egen ekonomiska utveckling är beroende av en jämn tillgång på olja till rimliga priser är det kanske inte helt fel att av ren egennytta intressera sig för att terrorister inte ska kunna sabotera den irakiska oljeexporten. Föga hjälper det oss mot de höga oljepriserna att vi köper vår olja i Norge.
Men de norska oljeshejkerna gnuggar förstås händerna just nu.