Corren har under den senaste tiden ägnat en hel del uppmärksamhet åt kommunala bolags verksamheter och deras överensstämmelse med kommunallagen.
Debatten har i huvudsak handlat om den verksamhet Tekniska verken bedriver och ett område som berörts är energideklarationer. Här är Correns uppfattning att detta är av ondo och olagligt då man menar att det strider mot kommunallagen. Men i lagboken finns mer än en lag.
Lagen om energideklarationer innebär att den som funderar på att hyra en lägenhet eller köpa en bostadsrätt efter kommande årsskifte har rätt att få veta vilka energiprestanda fastigheten har och därmed kunna välja en lägenhet som ger lägre energikostnader framför en annan lägenhet med högre energikostnader. Den ska stärka konsumenten och driva energieffektiviseringen framåt genom konsumentmakt.
Problemet med energideklarationerna är inte att Mjölby-Svartådalen Energi AB är ett av fem ackrediterade företag i Östergötland och Tekniska verkens dotterbolag Stadspartner är ett annat. Problemet är att det för närvarande bara finns fem ackrediterade företag i Östergötland. Och att det finns en uppenbar risk att tusentals fastighetsägare i länet efter den 1 januari 2009 kommer att bryta mot lagen om energideklarationer. Ett annat problem är att hyresgästerna i Östergötland riskerar att inte kunna utöva sin lagstadgade rätt att välja bort ett boende med höga energikostnader.
Mjölby-Svartådalen Energis styrelse beslutade i december 2006 att satsa på energieffektivisering och energideklarationer. Bakgrunden var att energitjänstedirektivet just hade klubbats. Direktivet ska leda till 9 procent energieffektivisering till 2016. I direktivet stadgas dessutom att energibolagen har ett ansvar för att arbeta med energieffektivisering. Länderna har sedan viss valfrihet i hur den exakta utformningen ska se ut. Ett exempel är att införa ett system med vita certifikat vilket finns i några EU länder. Till exempel i Storbritannien, där man dessutom har en social dimension och energibolagen bland annat sätter in energieffektiva fönster i socialt utsatta bostadsområden.
EU-direktivet rörande energitjänster gäller och vi är skyldiga att leva upp till det även om den utredning som ska ta fram förslag till svensk lagstiftning lämnar sitt slutbetänkande först i oktober i år.
När Maud Olofsson talade på Svensk energis årsmöte i maj förra året uppmanade hon energibranschen att inte sitta och vänta, utan att sätta igång och arbeta med energieffektivisering. Mjölby-Svartådalen Energi följer näringsministerns uppmaning.
Vi har ett ansvar för att effektivisera energianvändningen, vi har kunskap om hur man gör det och vi har en lagstadgad skyldighet att arbeta aktivt med att effektivisera energianvändningen. För - som sagt - lagboken består inte bara av en lag.
Klas Gustafsson