Just nu pågår konferensen Vuxenutbildning i utveckling i Linköping, där bland andra skolminister Jan Björklund (fp) kommer att delta. Lärarförbundet tycker att en lämpligare rubrik på konferensen vore Vuxenutbildning i avveckling. Vi känner nämligen stor oro inför regeringens nedskärningar inom vuxenutbildningen.
Tillsammans med den sänkta ambitionsnivån för gymnasieskolan kommer neddragningarna att leda till att många blir inlåsta i låglöneyrken eller får problem att komma in på morgondagens arbetsmarknad. Vi riskerar därmed att få en ännu mer klass- och könssegregerad arbetsmarknad. Detta är uttryck för en minst sagt cynisk politik.
Från årsskiftet minskade regeringen statsbidraget till vuxenutbildningen med 600 miljoner kronor per år och förde in resten i det generella bidraget till kommunerna. Det innebär att inga pengar går direkt till vuxenutbildningen. Kommuner med stort behov av vuxenutbildning kommer att få svårt att täcka kostnaderna med minskat antal platser som följd.
Rekryteringsbidraget tas bort helt och hållet. Tillsammans med det minskade statsbidraget innebär det en sammanlagd minskning med drygt 1,6 miljarder kronor. Rekryteringsbidraget har hittills gjort det lättare för den som är arbetslös, riskerar att bli arbetslös eller har ett funktionshinder och behöver längre tid att studera. I och med dessa förändringar verkar regeringen ha övergivit tanken på ett livslångt lärande för alla - oavsett utgångsläge.
I direktiven till utredningen om gymnasieskolan föreslås att en stor del av eleverna inte ska få högskolebehörighet. Förutom att det för många unga gör steget till att läsa vidare på högskolan längre, går detta helt på tvärs mot elevernas vilja, visar en undersökning som Lärarförbundet har publicerat.
I undersökningen ställs även frågan om vad eleverna tror om framtiden. De flesta tror att de kommer att behöva byta yrke under sitt yrkesverksamma liv. Skolan måste därför förbereda dem väl för att klara ett föränderligt arbetsliv där kraven hela tiden ökar. Och den som inte hittar rätt som ung måste ha goda möjligheter att göra det som vuxen. Från arbetsmarknaden finns ingen önskan om att människor ska ha en lägre utbildningsnivå.
Samtidigtavserregeringen att utreda frågan om att gymnasieutbildning inom vuxenutbildningen ska bli en rättighet. Det är bra, och medför självklart att behovet av platser i vuxenutbildningen kommer att öka - inte minska.
Att först montera ned vuxenutbildningen - när vi vet att behovet kommer att öka - framstår som en motsägelsefull och kortsiktig politik.
Roger Bodin
förste vice ordförande i Lärarförbundet