Varje dag misshandlas och våldtas kvinnor. De allra flesta överfallen sker innanför hemmets fyra väggar, av en man som kvinnan har en nära relation till. Vardagsvåldet förbigås oftast i det tysta och mörkertalet är därför stort.
Som det är i dag varierar stödinsatserna för våldsutsatta kvinnor mellan olika kommuner i landet. Alla har inte ens möjlighet att erbjuda ett skyddat boende för de kvinnor som behöver det och i de kommuner som skyddat boende erbjuds är det inte säkert att det är anpassat till de särskilda problem som en del kvinnor har.
Den nya regeringen anser att det behövs en ambitionshöjning på området; en våldsutsatt kvinna måste kunna få det stöd och den hjälp hon behöver oavsett i vilken kommun hon bor i. Regeringen har därför lämnat en proposition till riksdagen angående socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld.
I propositionen skriver man att kommunernas ansvar för våldsutsatta kvinnor måste stärkas och insatserna måste bli mer enhetliga i hela landet. Regeringen föreslår att socialtjänstlagen skärps så att socialnämndens åliggande att ge brottsoffer stöd och hjälp framgår än tydligare. Bland annat skall socialnämnden särskilt beakta att våldsutsatta kvinnor kan vara i behov av stöd och hjälp.
Regeringen kommer att avsätta 120 miljoner kronor för att öka stödet till våldsutsatta kvinnor. Merparten av dessa pengar kommer att tillfalla landets kvinnojourer.
Nyligen besökte vi kvinnojouren Ellinor i Linköping för att informera oss om deras verksamhet - vi vet att de som dagligen jobbar med problematiken också kan beskriva verkligheten på ett korrekt sätt. Men det är vi, som politiker, som har till uppgift att skapa de redskap - det vill säga lagrum och ekonomiska medel som möjliggör ett fullgott stöd till våldsutsatta kvinnor.
Finn Bengtsson
Riksdagsledamot
Ann-Cathrine Hjerdt
Borgmästare i Linköping