Dumpa inte ungas löner

Jonas Bågenmark som är klubbordförande i fackföreningen Unionen, vänder sig mot argumentet om att längre ingångslöner för unga bidrar till minskad ungdomsarbetslöshet.

Linköping2010-02-04 16:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En lön ska man kunna leva på, oavsett vilken ålder man har. Det är inte rimligt att jobba heltid utan att kunna försörja sig. En lön ska spegla vad man jobbar med och hur kvalificerad man är. Att vara ung innebär inte per definition att man är mindre kvalificerad och det är därmed inget argument för en orimligt låg lön. Ett bra jobb ska belönas, en ung person ska inte behöva betala sig in på arbetsmarknaden.

Svenskt Näringsliv tycks vilja skapa ett problem som inte finns för att hitta nya sätt att dumpa löner på. I dag finns en öppning för låga ingångslöner då många kollektivavtal tillämpar en lägsta lönenivå. Detta syftar till att skydda den anställde från orimligt låga löner som inte går att leva på och ligger på en nivå mellan ca 14 000 och 16 000 kr. Detta är dock lägsta löner, när en medarbetare bidrar till företagets vinst ska lönen sättas individuellt och det är snarare det som är problemet i dag. Erfarenheter visar också att sänkta ungdomslöner leder till en sänkning av den generella lönenivån. Det finns ingen garanti för att en låg ingångslön kan hämtas igen senare.

En lönesättning som är tydligt motiverad och som de anställda på arbetsplatsen uppfattar som rättvis gör det lättare att trivas och förutsättningarna för goda arbetsinsatser ökar. Löner som inte går att leva på får snarare en motsatt verkan.

Att angripa problemen med ungdomsarbetslöshet genom att dumpa lönerna för unga är både dumt och ineffektivt. Bästa lösningen på problemet är snarare fler och bättre jobb genom att öka företagens konkurrenskraft. Försämrade löner leder till minskad köpkraft och får motsatt effekt. Låt oss ta vårt ansvar här i stället och gemensamt arbeta för en ökad konkurrenskraft i regionen!

Läs mer om