Ekologiskt jordbruk mest hållbart

Kan det konventionella jordbruket någonsin kallas hållbart? Det undrar agronomen OLOF ENGHAG (mp).

Linköping2008-05-16 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är mycket glädjande att ekologisk mat nu slår igenom, med kampanjer från livsmedelskedjorna och ökad offentlig upphandling av ekologiska produkter. Fler och fler inser att det ekologiska jordbruket är det enda långsiktigt hållbara eftersom människan då är en del av de biologiska kretsloppen.

Detta ska jämföras med det ohållbara konventionella jordbruket. Där har människan ställt sig över kretsloppen genom att bryta fosformineral och använda stora mängder fossil energi för att producera konstgödselkväve och kemikalier. Efter ett drygt halvsekel med konventionellt jordbruk känner vi nu till följderna: Konstgödning av åkermark har bidragit till stora överskott av växtnäringsämnen med övergödning som följd i sjöar och hav. Gödsling med fosformineral har bidragit till fastläggning av stora mängder kadmium i åkermarkerna. Kemikalieanvändningen har i vissa fall bidragit till utslagning av hela biologiska växtnäringskedjor (exempelvis PCB) och generellt minskat mångfalden i odlingslandskapet och bidragit till kemikalierester i mat och dricksvatten.

Precis som Almerus med flera moderater påpekar (7/5) är det angeläget att öka konsumtionen av närodlad mat. Att däremot påstå att ekologisk produktion inte är hållbar eftersom det krävs större arealer för att producera livsmedel på naturens villkor är en knepig argumentation. Kan det konventionella jordbruket någonsin kallas hållbart när det med nödvändighet måste upphöra när naturgasen för produktionen av konstgödselkvävet tar slut eller jordens reserver av fosformineral spridits ut i världshaven?

Att fler konsumenter värderar en minskad miljöbelastning och högre kvalitet i ekologiska produkter är något att vara glad över. Vi ska dessutom vara stolta över de lantbrukare som klarar av att producera livsmedel i samspel med naturen.

Olof Enghag

Läs mer om