Den senaste månades höga elpriser har satt elmarknaden i fokus. Äntligen verkar fler ha fått upp ögonen för hur marknaden fungerar, eller snarare inte fun- gerar. Elmarknaden i Sverige domineras idag av tre stora producenter, Vattenfall, Eon och Fortum. De svarar för mer än 90 procent av elproduktionen och därmed styr de inte bara över vilken el vi använder, från fossila bränslen eller förnybara källor, utan också vilket pris som konsumenterna får betala.
På en marknad som fungerar låter marknadsaktörerna utbudet styras av efterfrågan. Vi kan inte annat än stödja den kritik som, helt befogat, förts i media avseende de tre stora elproducenternas förmåga eller oförmåga till produktionsplanering.
Att dra paralleller till den finska kärnkraftens energiutnyttjande som väsentligen överstiger den svenska känns självklar. Anläggningar är byggda i samma tidsera, med liknande teknik, med identiska leverantörer men med helt olika produktionskaraktäristik. Kan den stora skillnaden i energiutnyttjande kanske bero på ägarstrukturen där energiindustrin tillsammans med basindustrin samäger den finländska kärnkraften?
En förutsättning för en stor del av det svenska näringslivet är tillgången på stabil, tillgänglig el till prognostiserbara marknadsmässiga priser. Detta gäller självfallet även för merparten av de svenska elkonsumenterna. Det nuvarande prissystemet ger inga incitament för elbolagen att verka för minskad elförbrukning. Inte heller för att bygga ut produktionen av den förnybara energin. För att stärka näringslivets konkurrenskraft globalt måste energieffektivisering och klimatneutral energiproduktion vara drivkrafter i marknaden.
Vi bedömer att den svensk-nordiska elmarknaden, som alltmer integreras i ett europeiskt energisystem, behöver en omfattande strukturförändring samt ökad transparens. Ett omfattande samägande av kritiska produktionsresurser kan mycket väl fungera om inte samtliga delägare har gemensamma incitament att driva kontroversiella produktionsfrågor, såsom till exempel bristfällig produktionsplanering. Vi tror att fler ägarkonstellationer, präglade av mångfald, måste till i elproduktionen.
Som Sveriges fjärde största elhandlare ser vi dessvärre många signaler som pekar i fel riktning. Ett alltmer omfattande regelverk, däribland för konsument svårförklarliga styrmedel, uppdelning av Sverige i fyra olika prisområden, stora marknadströsklar samt klara indikationer på ytterligare begränsningar av regleringsmyndigheter, reducerar utrymmet för utveckling. Allt detta skapar knappast grogrund för innovativa och utvecklande nya verksamheter i en bransch som verkligen behöver vitaliseras.
Vi på elhandelsbolaget Bixia anser att det måste till en kraftfull förändring av elbranschen. Dels måste prissättningen ändras, så att alla elbolag får en drivkraft att hjälpa kunderna att minska sin elkonsumtion. Dels måste det bli fler producenter av förnybar el, så att vi kan minska vårt beroende av fossila bränslen. Vi är övertygade om att det är i den förnybara energin från sol, vind och vatten som alternativen till dagens fossilsamhälle finns.
För att lyckas krävs en bransch som tänker i nya banor och en regering som är med och stöttar. Det är ett steg i rätt riktning. Vi på Bixia tror på en folkrörelse med många små smarta närproducerade energilösningar, inte tre energijättar som sätter villkoren.