Vi har en stor miljöutmaning i växthuseffekten och en stor ekonomisk utmaning i kulmen i oljeproduktionen. Den dag den lättproducerade oljan är slut kommer produktionen enligt optimisterna att sjunka med 2 procent om året och pessimisterna är rädda för 10 procent.
Det räddar oss inte från växthuseffekten då de flesta ersätter olja med kol. Sverige kan klara det bättre än många andra länder. Vi har kunskaper och resurser i vattenkraft, kärnkraft och biobränslen. Men det behövs ytterligare investeringar som behöver väljas klokt då vi inte vet när de ekonomiska problemen blir akuta.
Investeringar som görs med statliga pengar måste gå till bestående värden samtidigt som de behöver ge snabba resultat.
Det finns utomordentliga möjligheter att använda biobränslen för att driva fordon. Etanol och syntetisk diesel är blandbara med fossila bränslen och är därmed enkla att införa i stor skala.
Biogas kan använda andra råvaror, ger renare avgaser och ger bättre utbyte av råvarorna än vad etanolen ger på egen hand. Men när oljebristen ger 30-kronors bensin kommer etanolen och biogasen inte att vara mer än någon krona billigare per mil då alla drivmedel handlas på en fri marknad. Biobränslen minskar koldioxidutsläppen, ger många arbetstillfällen och tryggare försörjning men de skyddar inte mot höga bränslepriser.
För att bränslepriserna inte skall bli förlamande måste folk ha råd att köpa bränslesnåla bilar och det behöver investeras för att underlätta bränslesnål trafik. Allmänt införande av laddningsuttag för elbilar och plug-in hybridbilar som kör de första milen på el skulle spara en liter per färd och många kronor om året.
Med investeringar i säkrare vägar skulle folk våga köpa mindre och lättare bilar. Med mer kombitrafik på järnvägarna skulle många åkerier som fraktar dörr till dörr låta lasten gå på eldrivna tåg.
Naturgasen är en fossil parentes i energiförsörjningen som räcker i ett okänt antal decennier. Det finns investerare som vill bygga ut naturgasnätet och sälja naturgas till kraftvärme och industrier. Finns denna investeringsvilja bör den utnyttjas och samordnas med en utbyggnad av biogasen och tankställen för gasdrivna bilar.
Om ledningsnätet byggs i bra material kan det brukas under mycket längre tid än 40 år och användas till att distribuera vätgasblandad biogas och vätgas om vätgasen i framtiden blir ett viktigt bilbränsle.
Kraftvärmeverken kan även eldas med flytande biobränslen och ger mycket el när det är kallt och vi behöver den som bäst. De kan ersätta gamla oljeeldade reservkraftverk som inte ger någon fjärrvärme.
Kulmen i oljeproduktionen ger en tid av ekonomisk oro och stora förändringar. För att klara detta måste många nya företag startas och nya jobb skapas då många företag kommer att gå under.
Myndigheterna måste fungera bättre och näringslivsklimatet förbättras. Den förnyelse som krävs för att folk skall få jobb och även ha råd med att köpa bränsle-snåla bilar, isolera sina hus, och så vidare, kan bara ordnas genom ett regeringsbyte till den borgerliga alliansen.
debatt
För att möta utmaningarna från växthuseffekten och kulmen i oljeproduktionen borde Sverige satsa på kloka miljöinvesteringar. Omställningen kommer att kräva många nya företag och nya jobb. För att Sverige skall klara detta behövs ett regeringsbyte, skriver MAGNUS REDIN, (m).