En bra skola byggs från många håll

Göran Björnståhl, rektor på Södra skolan i Motala, lyfter fram såväl föräldrar som lärare och Skolinspektionen i ett resonemang om vad som krävs för en bättre skola.

Linköping2013-12-14 06:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla har åsikter om orsakerna till de dåliga resultaten i Pisaundersökningen och här kommer några ytterligare infallsvinklar.

1. Hemmets roll är en ”helig ko”. Ingen politiker eller skolmaktshavare vågar nämna ordet föräldrar i den här debatten. Deras engagemang för skolan och förlitan på skolan är grundläggande för att eleven ska lyckas. Många elever har i dag för stor frånvaro och då menar jag inte skolk, utan frånvaro som är godkänd av föräldrarna. För ett antal år sedan var jag på besök i en skola i Manchester i England. Där hade man en lägsta gräns för elevens närvaro på 95 procent och om den gränsen underskreds kallades föräldrarna till skolan för diskussion om hur föräldrar och skolan tillsammans kunde hjälpa eleven att ta igen det som missats. Elever är givetvis sjuka ibland, men min erfarenhet är att en del föräldrar sjukanmäler sina barn lite för lätt.

2. Hur har eleven det i skolan? Nästan alla elever uppger att de trivs i skolan och har bra relationer till kamrater och personal och det borde var en grund för goda skolresultat. Skolan har i dag inte för få prov eller för låga krav. Lärarna är hårt pressade att inför eleven och föräldrarna kunna motivera ett betyg och då är det tryggt att ha ett skriftligt provresultat att hänvisa till, men vi riskerar att få en skola med elever som endast ser kortsiktiga mål. Vi vill ha elever som är intresserade, engagerade och debattlystna och älskar att fördjupa sig i olika ämnen; att hitt sin egen nisch och formulera långsiktiga mål. Vi måste lita mer på lärarnas omdöme att kunna betygsätta eleverna utifrån helhetsintrycket av eleverna med det skriftliga provet som en av flera delar i bedömningen. Vi måste inse och acceptera att betyg grundas på subjektiva bedömningar och för att få en skapligt likvärdig bedömning bör lärarna sätta betyg tillsammans i ämneslagen och diskutera tolkningen av betygskriterierna i större ämnesnätverk.

3. Skolinspektionen. Rektorer och skolpersonal lever under ständigt hot att bli anmälda till Skolinspektionen, som uppträder som en domstol utan att vara en sådan. Deras rapport och beslut tillställs kommunen, men i realiteten är det den enskilda skolan som tar emot kritiken. Den enskilde läraren och rektorn måste noga dokumentera allt som sägs och görs, för att ett halvår senare kunna svara på Skolinspektionens frågor. Har skolan missat i dokumentationen eller inte har en perfekt handlingsplan, så blir beslutet inte nådigt.

4. Relationer och upplevelser. Utöver skolans huvuduppgift att undervisa, anser jag att vi ska ge eleverna många upplevelser, som stärker sammanhållningen och tillför eleverna dimensioner av livet, som de kanske annars inte träffar på. Studieresor, kulturupplevelser och kulturskapande, friluftsdagar och bibehållandet av traditioner är oerhört viktiga för elevens inställning till skolan. Skolan ska vara mycket mer öppen mot det omgivande samhället; företag, föreningar och intresseorganisationer ska välkomnas ännu mer än i dag.

Allra viktigast är nog ändå att höja lärarnas status.

Läs mer om