Svar till Björn Horgbys artikel 20 augusti
Professor Björn Horgby kritiserar forskningspolitikens inriktning och påstår att för lite satsas på bredd och via fakultetsanslag.
Sverige har presterat forskning av världsklass inom många områden. Att detta gäller även i framtiden är inte självklart. När alliansregeringen tillträdde hade de socialdemokratiska regeringarna urholkat resurserna till forskningen och beskurit deras självständighet visavi politiken. Detta var ett hot mot Sverige som forskningsnation.
Allians för Sverige presenterade före valet 2006 rapporten Mer kunskap - en modern utbildningspolitik. Här slås fast att forskningspolitiken måste läggas om för att långsiktigt garantera forskning av hög kvalitet. Tre tankar var bärande.
De statliga resurserna till lärosätenas forskning och forskarutbildning måste öka och satsningen ska fördelas direkt till lärosätena. De ska fördelas på ett sätt som i högre utsträckning gynnar förstklassig forskning, oavsett om den sker vid större eller mindre lärosäten. Sverige behöver självständiga, fria lärosäten som inte påtvingas för dagen politiskt korrekta ambitioner.
Alliansen har ökat lärosätenas autonomi och genomfört en historisk nivåhöjning av forskningsresurserna. Det statliga stödet ökar successivt för att 2012 nå en permanent förstärkning om fem miljarder kronor. De ökade anslagen fördelas så att de premierar forskning som är av nationellt eller internationellt konkurrenskraftig kvalitet. För att hitta denna forskning tjänar forskningsråden, där man kan ansöka om forskningsanslag.
Vi har gjort vissa nödvändiga strategiska prioriteringar kring bland annat medicin och teknik. Utöver de högre fakultetsanslagen får visa forskningsråd avgöra vilka som ska ges anslag.
YVONNE ANDERSSON, FORSKNINGSPOLITISK TALESPERSON FÖR KD
Yvonne Andersson, som är forskningspolitisk talesperson för KD, anser att Sverige behöver självständiga, fria lärosäten som inte påtvingas för dagen politiskt korrekta ambitioner.