En idrottskommun för alla

Linköpings idrottspolitik måste ta större hänsyn till funktionshindrades behov, skriver folkpartisterna Linnéa Darell och Ingbritt Törnfeldt.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-03-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På initiativ av Folkpartiet arbetar Linköpings kommun med att ta fram ett idrottspolitiskt program. Ett första utkast är på remiss.

Möjligheten för kommuninvånare med funktionshinder att idrotta uppmärksammas - dock långt ifrån tillräckligt. Programmet behöver förstärkas innehållsmässigt för att leva upp till målsättningen att personer med funktionshinder ska kunna utöva motion och idrott på samma villkor som andra. Även med funktionshinder kan idrott utövas ändå upp på elitnivå om rätt förutsättningar ges.

Programmet bör i den delen ta sin utgångspunkt i FN:s standardregler om jämlikhet och möjligheter för personer med funktionshinder, regel nummer 11. Där stadgas bland annat att idrottsföreningar bör få stöd så de kan göra det lättare för personer med funktionshinder att idrotta, att idrottsanläggningar bör vara tillgängliga för alla samt att personer med funktionshinder som idrottar ska ha samma möjligheter till träning som alla andra idrottare.

Där finns också en uppmaning till den nationella nivån hos medlemsstaterna att underlätta för personer med funktionshinder att delta i idrottstävlingar (Handikappombudsmannens översättning: "nationellt och internationellt").

I april år 2000 gjorde en konferens med Europeiska nationella Handikappidrottsförbund följande uttalande:

"Den Paralympiska rörelsen förenar millioner människor över hela världen, såväl personer med funktionshinder som utan. Den bidrar starkt till integration av personer med funktionshinder i samhället och ger möjligheter till självförverkligande och ett aktivt liv. Detta ger vinst för samhället i form av minskade behov av stöd för rehabilitering och sociala insatser."

Vi vill uppmana Linköpings kultur- och fritidsnämnd att i det fortsatta arbetet med det idrottspolitiska programmet ta del av Svenska Handikappidrottsförbundets handikappidrottspolitiska program. Speciellt i de delar som handlar om miljö inom- och utomhus, hjälpmedel för idrott och fritid, idrotten i skolan samt transporter.

Nämnden bör också ta del av kunskaperna hos Förbunden för döva respektive synskadade personer. Hos dem finns förslag som gör det möjligt för personer med dessa funktionshinder att utöva idrott och motionera på samma villkor som hörande och seende.

Linköping har den goda ambitionen att år 2015 bli Sveriges idrottskommun. Om kultur- och fritidsnämnden följer FN: s standardregler och tar tillvara de kunskaper som finns hos berörda organisationer kan Linköping år 2015 inte bara bli Sveriges idrottskommun utan också den kommun som bäst ger möjlighet för personer med funktionshinder att utöva motion och idrott.

Linnéa Darell

Ingbritt Törnfeldt

Läs mer om