En reform av närsjukvården

Varken patienter eller personal är nöjda med närsjukvården i Östergötland. Därför krävs en storsatsning, skriver två folkpartister i landstingsfullmäktige.

Linköping2007-04-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är tiden mogen att prioritera närsjukvården i Östergötland, kallad primärvård. En storsatsning behövs. I dag är varken patienter eller personal riktigt nöjda. Det brister i både tillgänglighet och bemötande.

Därför krävs en genomgripande reform som också ska leda fram till att alla östgötar får möjlighet att fritt välja egen husläkare och vårdcentral.

Primärvården som är basen i svensk sjukvård och nära patienten måste fungera till fullo. Vårt mål är att patienterna i vårt län ska ha verklig valfrihet. Det kan inte vara "fel" att östgöten själv får göra sina egna val.

Primärvården ska arbeta efter landstingets övergripande mål och vision. Primärvårdens uppdrag måste göras tydligare, med kvalitetskrav och mätbara mål. Det är viktigt att kvalité får gå före kvantitet.

Vi vill ha en hälso- och sjukvårdspeng som är åldersanpassad och följer invånarnas val. Vi vill att landstinget har ett väl ett utvecklat samarbete med kommun och Försäkringskassa.

Personalen upplever idag att det finns svårigheter och hinder för utvecklingen, att trycket från patienterna är för stort och att det nuvarande systemet är stelbent.

Personalen måste ges större valfrihet att utveckla, påverka och utforma vården i verksamheten. Vårdcentralen ska vara en attraktiv arbetsplats med tydligt uppdrag och med effektiva ekonomiska styrmedel utifrån medborgarnas sjukdoms- och hälsobehov.

Förebilden är modellen för primärvården i Halland. Där har mångfalden i vård och service ökat när det gäller öppettider, innehåll och geografisk placering.

Genom eget val sätter vi östgöten i centrum och målsättningen är att mer av den öppna vården ska erbjudas nära medborgarna.

Vi vill ha kvalitétskonkurrens istället för en priskonkurrens, med god tillgänglighet, hög kvalité, stor delaktighet och flexibilitet.

Monika Broman

Reza Zarenoe

Läs mer om