En skola mot segregationen

Tre folkpartistiska politiker Reza Zarenoe, Parisa Hassan Zadeh, och Samad Tiemori, vill se långsiktiga satsningar i skolan för att motverka segregationen.

Linköping2010-09-24 08:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Framtiden börjar i klassrummet! Detta var Folkpartiets främsta valfråga. Kunskapsresultaten har under senaste åren sjunkit kraftigt. Sverige har tappat sin placering i internationella mätningar. De som drabbas hårdast är naturligtvis de barn som är i störst behov av extra stöd, både i klassrummet och i övrigt.

För att komma in på dagens och morgondagens arbetsmarknad krävs mer och mer av utbildning och kompetens. I dagsläget är behörighet för eftergymnasiala studier den stora klyftan mellan de som kan få jobb eller studera vidare och dem som riskerar att hamna i utanförskap. Segregation handlar om fattigdom, känslor av hopplöshet och om att inte kunna se en ljus framtid. Här behövs det långsiktiga satsningar och åtgärder.

Statistiken från Skolverket visar att den grupp som har svårast att klara av gymnasiet är invandrarpojkar som kom till Sverige efter grundskolestart. I rapporten från 2008 står det att 80 procent av eleverna inte nått kraven för grundläggande behörighet efter fem års studier. Detta kan jämföras med övrig befolkning där andelen är under 30 procent Om inget görs åt dessa unga mäns situation riskerar de drabbas av utanförskap. De blir framtidens långtidsarbetslösa och beroende av olika bidrag; med andra ord ett liv i utanförskap.

Vi folkpartister tycker inte att skolgången är anpassad till elevernas individuella förutsättningar. Folkpartiet har länge stått för tydliga kunskapskrav men vi är öppna för att skapa andra vägar för de som är i behov av mer stöd. Eleverna behöver hjälp hemifrån för att klara av skolan. Det är nästan omöjligt att stötta barnen om föräldrarna inte själva kan språket och känner inte till den svenska skolan eller samhället.

Det handlar om extra resurser för stöd i skolan, om särskilda klasser eller skolformer och om hjälp till föräldrarna för att de ska kunna vara en resurs för sina barn hemma. Vi tycker även att det ska finnas en särskild rapportör i kommunen med ansvar för att öka antalet Linköpingsbor som har behörighet från gymnasiet.

REZA ZARENOE , PARISA HASSAN ZADEH, SAMAD TIEMORI, FOLKPARTIET

Läs mer om