En sorgedag för Iran

Sveriges ambassadör borde inte ha närvarat när Mahmoud Ahmadinejad svor presidenteden i Iran, skriver S-politikern i Linköping EFFAT MIRSAFDARI.

Ahmadinejad ifrågasätter Förintelsen, skriver författaren. Foto: Vahid Salemi/Scanpix

Ahmadinejad ifrågasätter Förintelsen, skriver författaren. Foto: Vahid Salemi/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-08-11 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Onsdag den 5 augusti 2009 var en sorgedag i det iranska folkets och mänsklighetens historia. Irans högste ledare Ali Khamenei erkände i måndags formellt Mahmoud Ahmadinejad som landets president och den 5 augusti ominstallerades Ahmadinejad på sin post.

En sorgedag för folket i Iran, för det första för att Ahmadinejad har blivit president och den iranska nationens ansikte utåt i världen.

För det andra har regimen tagit bort den minsta demokratiska rättighet, som iranska folket har haft under de 30 åren efter revolutionen:

Rätten att välja en av de kandidater, som regimen själv har godkänt och som får ställa upp i presidentvalet.

För det tredje har en nation, som har en president som Ahmadinejad, säkert ingen framtid förutom krig och katastrof.

En sorgedag i mänsklighetens historia för att 64 år efter andra världskriget accepterar världen en person som Ahmadinejad, som ifrågasätter Förintelsen och staten Israels rätt att existera.

En sorgedag i mänsklighetens historia för att 64 år efter andra världskriget, står de politiska etablissemangen över hela världen lika likgiltiga, som det tyska folket var på 1930-talet, och lyssnar på ondskans högljudda skrik.

1945 lovade människor i hela världen: Aldrig mer! Men i dag 64 år efter andra världskriget godkänner världen en person som Ahmadinejad, som vill provocera fram en konfrontation mellan civilisationerna, i vilken den muslimska världen står emot den kristna.

En sorgedag i mänsklighetens historia för att 64 år efter andra världskriget närvarade den svenske ambassadören i Iran, Magnus Wernstedt, som företrädare för Sverige - en av världen mest utvecklade demokratier - när Ahmadinejad avlade eden inför parlamentet i Iran.

Det visar att Sveriges regering har tagit ställning och erkänner Ahmadinejad som Irans president både mot folkets vilja i Sverige och i Iran. Eftersom Sverige i dag är ordförandeland för hela EU, faller ansvaret tungt på den svenska regeringen och dess statsminister.

Effat Mirsafdari

Läs mer om