Enklare regelverk för studentbostäder

Bostadssituationen för nyanlända studenter på universitetsorterna runt om i landet är ett återkommande bekymmer. Erik Persson, Christian Gustavsson och Michael Wigg som alla representerar olika moderata organisationer, vill se en förenkling i regelverket för att bygga studentbostäder. Bostadsbristen är också ett hot mot Linköping och stadens möjlighet att växa.

Nya studenter som flyttar till Linköping kan ibland få tänka sig leva i kappsäck med många flyttningar innan bostadssituationen ordnat sig.Foto: Jeppe Gustafsson

Nya studenter som flyttar till Linköping kan ibland få tänka sig leva i kappsäck med många flyttningar innan bostadssituationen ordnat sig.Foto: Jeppe Gustafsson

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2010-08-24 09:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan några dagar har universitetsutbildningarna rulla igång och med dem strömmar även studenterna till Linköping. I år har vi glädjande nog sett rekordmånga sökande till Linköpings universitet, närmare bestämt 52 000.

Men ett av de blivande studenternas största bekymmer är hur de ska hitta boende för de kommande åren. I Linköping kan vi skatta oss lyckliga som inte har samma problem med bostadsbrist som andra studentstäder, exempelvis Lund och Uppsala, men det är en liten tröst för de som står utan någonstans att bo.

Bostadsbristen är också ett hot mot Linköping och stadens möjlighet att växa. Om Linköpings universitet går miste om värdefulla akademiker begränsas också universitetets möjlighet att expandera. Därför måste byggandet av studentbostäder prioriteras högre.

Tyvärr finns det onödiga hinder som försvårar denna prioritering. Regelverket för byggandet av studentbostäder är ett av dessa hinder då detaljregleringar gör att det svårt att bygga tillräckligt billigt för studenter som lever med små marginaler. Det hjälper inte heller att byggkostnaderna är hela 55 procent högre i Sverige än i övriga EU på grund av bristande mångfald inom byggsektorn och statliga subventioner som haft oönskade resultat.

Alliansregeringen har dock angripit problemet och genomfört en hel del åtgärder för att lösa studenters bostadsproblem. Bland annat har en hyresgaranti införts som möjliggör för unga människor som har en inkomst utan fast anställning att ändå hyra bostad. Men det räcker inte med statliga beslut. Kommunerna måste också göra mer för att studenterna ska kunna få en bostad. Då ett av hindren är höga byggnadskostnader borde man se över om en hiss i varje lägenhetskomplex verkligen är nödvändig. Dessutom borde man kunna utföra temporära bygglov som möjliggör byggandet av så kallade modulboenden som en snabb insats för att minska bostadsbristen här och nu.

Nyckeln till att lösa bostadsbristen för de studenter som vill studera på Linköpings universitet är att se möjligheterna framför hindren. Mycket kan göras med hjälp av enkla lösningar på kort sikt, men på lång sikt måste även regelverket för byggandet ses över och förenklas. En sådan fundamental sak som att varje student ska kunna få en bostad ska inte stå i vägen för människors möjlighet att tillgodogöra sig akademiska studier.

ERIK PERSSON (M), RIKSORDFÖRANDE MODERATA STUDENTER

CHRISTIAN GUSTAVSSON (M) MODERATERNAS FÖRSTA NAMN I LINKÖPING

MICHAEL WIGG (M) ORDFÖRANDE MODERATA STUDENTER LINKÖPING

Läs mer om