Ett år av ingenting

Varför slängdes vi ut från Backaberg när Östsam ändå inte har några planer på att vare sig underhålla eller anordna aktiviteter i området? undrar ANKI ROSÉN och JAN GUSTAFSON-BERGE från föreningen Backabergs vänner.

Anki Rosén och Jan Gustafson-Berge från föreningen Backabergs vänner vill veta vad som ska hända med området.

Anki Rosén och Jan Gustafson-Berge från föreningen Backabergs vänner vill veta vad som ska hända med området.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-04-16 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett år har nu gått sedan föreningen Backabergs vänner tvingades att lämna Backaberg. Vad har hänt på Backaberg sedan dess?

Vad vi vet har Naturcentrum/Calluna tagit hand om skötseln av trädgården, vilket innebär att gräsmattorna hålls klippta. Men tyvärr klipps också de perenner ner, som vi så omsorgsfullt skötte och lät komma fram, när trimmern drar fram. Vi har också hört att Östsam erbjudit olika föreningar att hyra lokaler, i befintligt skick, det vill säga utan el, toalett och vatten. Någon verksamhet organiserad av Östsam på området har vi inte märkt av.

En intressant fråga är även vad som inte hänt på Backaberg under det gångna året. Ett 25-tal ideellt arbetande människor hade lagt ner tusentals arbetstimmar på att vårda byggnader, trädgård och odlingar. Allt för att få uppleva glädjen att arbeta tillsammans med ett meningsfullt projekt buren av en vision.

Ett antal skolklasser hade haft möjlighet att arbeta med olika pedagogiska projekt utomhus och fått en inblick i hur människor arbetade och levde förr genom att studera byggnadshistoria och olika kulturhistoriska föremål som vi samlat in under åren (var finns dessa föremål nu?).

Ett tusental Linköpingsbor hade haft möjlighet att under "Öppethus-dagar" guidats runt på området och handla ekologiskt odlade grönsaker, samt att träffa lokala handlare och hantverkare. De hade även bjudits på musikunderhållning och fika med hembakt bröd, vilket hade hjälpt någon skolklass att samla in pengar till en gemensam resa.

Ett antal kursdagar med olika inriktning hade genomförts, till exempel i ekologisk odling, trädgårdskonst och olika hantverk. Det hade också varit möjligt att genom kurser och olika evenemang följa årstidernas växling i det natursköna området.

Området hade upplevts som en levande och unik miljö där det händer saker, där hade funnits möjlighet till både avkoppling och kreativt skapande för många människor. Trots allt är vi glada att vantar ännu kommer upp på staketet och vi tolkar det som att människor ger sitt stöd för den numera nerlagda verksamheten.

Byggnader som inte används förfaller och trädgårdar som inte sköts växer igen. Är det detta som Östsam vill ska hända med Backaberg?

Vi undrar vad som ska ske med Backaberg och var det verkligen så klokt att slänga ut den förening av människor som arbetade för områdets bevarande och utveckling?

Anki Rosén

Jan Gustafson-Berge

Läs mer om