SVT-programmet Retroaktivt från i fredags innehåller ett mysterium. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt berättar där för Sven Melander om tre tidsresor som han gör i sin fantasi. Den mellersta handlar om hur han blir biträdande utrikesminister i den svenska samlingsregeringen under andra världskriget och lyckas svänga regeringen från ett ja till transiteringen av tyska trupper till ett nej.
En vän till mig berättar om programmet och påstår att Reinfeldt sagt att högerledaren Gösta Bagge var regeringens utrikesminister. Samma sak läser jag sedan i en tv-krönika av Johan Croneman i Dagens Nyheter. I verkligheten var ju Christian Günther utrikesminister, Gösta Bagge ecklesiastikminister.
Nyfiken på om Reinfeldt verkligen kunnat begå denna fadäs när det gäller den roll hans företrädare på partiledarposten beklädde, höll jag mig vaken på söndagskvällen då reprisen sändes på den bisarra tiden 00.30. Ingenstans i programmet säger Reinfeldt någonting om att hans partivän var utrikesminister. Men min vän vidhåller att han gjorde det och att det också i det ursprungliga programmet fanns en bild där Reinfeldt var inkopierad i regeringskretsen. Inte heller den fanns med under måndagsnatten.
Har Reinfeldts fadäs klippts bort eller har två av varandra helt oberoende tittare hört honom säga någonting som han aldrig sa? Correns läsare kan kanske hjälpa mig med svaret.
I fredags såg jag i stället för Retroaktivt första avsnittet i den tredje filmen om kommissarie Winther. Den höll hög klass och det är med spänning jag avvaktar slutet nu på fredag. Den här serien har lyckats fånga något av den stämning som brukar vara styrkan i brittiska deckare. Den finns i hög grad i Åke Edwardsons böcker men hade i stort sett avdunstat i det första försöket för några år sedan att göra tv av dem. Med samma skådespelare i rollerna har man nu lyckats mycket bättre.
I kväll är det naturligtvis helt nödvändigt att se intervjun med den ALS-drabbade tv-reportern Ulla-Carin Lindquist. Hon tycks ha lyckats med att förvandla sin fruktansvärda sjukdom till viktig medmänsklig kunskap och insikt. Hennes bok har väckt stor uppmärksamhet. Att se och höra henne själv berätta om hur hon stegvis bryts ned av sjukdomen blir plågsamt, men som sagt nödvändigt.
På tv
ERNST KLEIN