EU är ett fredsprojekt

EU:s största seger är att man lyckats bevara freden och att demokrati införts i flera europeiska länder. Det skriver LARS EKLUND, kandidat (KD) till Europaparlamentet.

Linköping2009-06-05 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 9 maj 1950 föreslog den dåvarande franske utrikesministern Robert Schuman, att Frankrike och Tyskland skulle bilda en gemensam kol- och stålunion. Då skulle länderna få insyn i kanontillverkningen. Målet var: Fred i Europa.

Senare, 1957, undertecknades Romfördraget som grundade EU. EU består, 50 år senare, av 27 medlemsstater, en befolkning på närmare en halv miljard människor och en samlad BNP på över 11 000 miljarder euro.

Unionens största seger är att man lyckats bevara freden men också att demokrati införts i länder som Spanien, Portugal och Grekland. Efter Berlinmurens fall och kalla krigets slut öppnade EU dörren österut. I dag är nio länder, som fram till 1990 var kommunistdiktaturer, öppna demokratiska samhällen och med i EU-samarbetet. Fler länder ansöker om medlemskap bland annat Turkiet.

För oss medborgare är det fredliga och gränslösa Europa tydligast genom att det blivit enklare att resa inom unionen, och att hantering av pengar över gränserna blivit mindre krångliga. Det är särskilt tydligt mellan de länder som infört euron som gemensam valuta. Miljoner unga européer har fått möjlighet att studera och bo i ett annat land.

EU-samarbetet har även gynnat regionalpolitiken och EU har gett ekonomiskt stöd till tusentals projekt för att utveckla ekonomin och arbetsmarknaden.

Samarbetet kring miljöfrågorna är ett bra exempel på hur ett litet land som Sverige kunnat påverka.

Den 1 juli tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Sverige kommer då under ett halvår ansvara för att driva utvecklingen i viktiga EU frågor som rör bland annat klimat och hållbar utveckling, nya medlemsländer, människohandel och alkoholfrågor.

Det är frågor som berör våra barn och barnbarn och för att lyckas är fredligt samarbete över nationsgränserna avgörande. Det är det som får mig att kandidera till Europaparlamentsvalet den 7 juni.

Lars Eklund

Läs mer om