Trots jobbkrisen engagerar klimat- och miljöfrågorna flest svenska väljare inför EU-valet. Det är glädjande både därför att miljön är så viktig i sig, men också för att väljarna förstår att EU:s roll är avgörande, både genom egna åtgärder och genom att vara pådrivande globalt.
EU:s positiva roll för miljön, inte minst i det forna östblocket, går knappast att överskatta. Även för svensk miljöpolitik har EU varit pådrivande, till exempel för lagstiftningen om avfall, miljökonsekvensbeskrivningar med mera. I klimatfrågan skärps nu EU-systemet för handel med utsläppsrätter, liksom kraven på att sänka koldioxidutsläppen - även om vi Socialdemokrater tycker att besluten kunde vara ännu mer ambitiösa.
Inte minst driver EU på för att minska transportsektorns klimat- och miljöeffekter. För att få genomslag måste detta dock följas upp nationellt, regionalt och lokalt. Fjärde storstadsregionen har tagit viktiga initiativ genom Linköpings tidiga och framgångsrika satsning på biogas. Norrköping har Sveriges största produktion av etanol. I regionen utvecklas nu ett stort miljö- och energiteknikcentrum. Utbyggd pendeltågstrafik och hyggliga fjärrtågsförbindelser har skapat god grund för en väl fungerande kollektivtrafik. Östgötatrafiken ligger i framkant med miljövänliga tåg, biogasbussar och spårvagnar.
Nu hämmas dock utvecklingen genom att det länge väntade beslutet att bygga Ostlänken fördröjts genom regeringsskiftet. I en rad EU-länder är man på väg mot andra generationens höghastighetståg, ofta med TEN-stöd från EU, innan vi har påbörjat den första. Nu är det hög tid för Sverige att sätta igång - EU-stöd väntar. Ostlänken är en naturlig första etapp.
Med nya höghastighetsspår genom Östergötland kan vi vidga arbetsmarknaden till Mälardalen, och få utrymme på de gamla banorna för att fortsätta utveckla pendeltåg och godstrafik. Därför behövs Ostlänken för både tillväxten och miljön. Så länge regeringen håller emot bromsas den utvecklingen. Vad väntar regeringen på - frågan har utretts i årtionden.
Naturskyddsföreningens (SNF) genomgång av EU-parlamentarikernas agerande på miljöområdet gav underkänt för alla Moderater utom en, som fick knappt godkänt. Alla Socialdemokrater får däremot godkänt eller väl godkänt. Med Sverige som ordförandeland i EU kan Köpenhamnsmötet i höst bli ett globalt genombrott för klimatarbetet.
SNF:s kritik skapar farhågor om regeringens politiska vilja. Det har varit mycket ord, men lite handling. När får vi till exempel ett positivt besked om Ostlänken?
Göran Färm
Lena Micko