Åtta av tio får jobb direkt efter att de genomgått yrkeshögskolans utbildningar i Östergötland. Det är ett mycket bra matchningsresultat som åstadkoms tack vare näringslivets starka engagemang för yrkeshögskolans utbildningar. Ansvaret för en träffsäker matchning mellan utbildning och arbetsliv, liksom för utformning, innehåll och genomförande delas av staten och näringslivet i den nya eftergymnasiala utbildningsvägen yrkeshögskoleutbildningar s (yh).
I Östergötland bedrivs för närvarande 41 yh-utbildningar, till exempel till ridlärare, logistiker, resekonsult, kvalificerad säljare, och driftledare inom jordbruk. Samtliga utbildningar är efterfrågade av näringslivet i Östergötland och anpassade för att tillgodose länets kompetensbehov.
Svenskt näringsliv har frågat företagare i hela landet om rekryteringsbehov och om de hittar sökanden med rätt kompetens. Svaren var nedslående. De pekade på att ett stort antal rekryteringar som planerats aldrig kan genomföras då det inte finns sökande med rätt kompetens. Konjunkturen vänder nu uppåt. Det innebär att arbetslivets efterfrågan på medarbetare ökar.
I det skedet bör utbildningssamhället vara mycket lyhört för näringslivets behov. Utan näringslivets medverkan och engagemang vid utformning och prioritering av eftergymnasiala utbildningar ökar risken att studerande inte får det fotfäste i arbetslivet som de både önskar och som många tar för givet.
Men förmågan till god matchning ställer stora krav på lyhördhet och kapacitet att vid behov snabbt kunna ställa om från en utbildning till en annan. Lyckade yh-utbildningar förutsätter att alla branscher tar sitt ansvar för att bidra med kvalificerade bedömningar av såväl lång- som kortsiktiga utbildningsbehov liksom med engagemang för utbildningarnas kvalitet och genomförande. Samverkan av så långtgående karaktär mellan näringsliv/arbetsliv och utbildningssamhället som nu sker inom yrkeshögskolan har ingen stark tradition i Sverige. Nu bryts ny mark på ett sätt som rätt hanterat bidrar till att sannolikheten för den studerande att efter en yh-examen få ett mer kvalificerat jobb ökar. Även möjligheten till karriärskifte, breddad och fördjupad kompetens och personlig utveckling ökar. Näringslivet får en ökad tillgång till rätt utbildade och kvalificerade medarbetare.
Konkurrensen om att få starta yrkeshögskoleutbildningar har på kort tid ökat starkt, endast en tredjedel av alla ansökningar kan beviljas inom de ekonomiska ramar som står till förfogande. Kraven på hög kvalitet och stark efterfrågan från näringslivet är också skäl till den prioritering som görs. Att utbildningarna är attraktiva märks också tydligt bland de studerande, då antalet sökande per plats ökat på ett år från 2,8 till 3,8!
PIA ENOCHSSON, GENERALDIREKTÖR MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN