Översvämningar, torka och bränder med bilder från Pakistan, Centraleuropa och Ryssland påminner oss om att klimatkrisen inte är över. Väderkatastroferna kommer troligen att bli fler. Vi ska inte drabbas av domedagsstämning. Efter FN:s klimat möte i Köpenhamn gick luften ur världens ledare. Sommarens katastrofer visar att vi inte har råd att ge upp eller med "business as usual" politik. Det krävs förändring och politisk ledarskap, både lokalt såväl som internationellt.
FN:s klimatarbete måste stärkas och utvecklas. Samtidigt ska vi också se potentialen i det vi gör i Sverige och att det faktiskt kan göra nytta i andra delar av världen.
Swentec, Sveriges miljöteknikråd som bildades av oss socialdemokrater har nyligen föreslagit regeringen i en rapport med 82 åtgärdsförslag hur man kan stärka svenska miljöteknikföretag.
Swentec pekar på behovet av politisk styrning, kompetens för hållbar utveckling, samverkan och affärsmodeller. De pekar också på vikten av att rätta till brister i de offentliga insatserna med betydelse för att få företag och affärer inom det nya näringslivet att kunna växa fram.
I Östergötland ser vi flera spännande miljötekniksamarbeten som i Linköping mellan Tekniska verket, kommuner, universitet och miljö entreprenörer. I Norrköping så är energikombinatet på Händelö också ett exempel vad samverkan mellan det offentliga, forskningen och kommersiella tillsammans kan åstadkomma. Målet måste vara att kunna exportera miljökunnandet bland annat på Händelö och Gärstadverken i Linköping.
Vi har i olika roller verkat för att miljö och klimatfrågorna ska prioriteras. Vi är övertygade att politiskt ledarskap kan förändra världen till det bättre. Vid en rödgrön valseger så kommer vi att satsa på mer resurser till forskning, utveckling av alternativa drivmedel och stöd till miljöteknikföretag. Vi vill också att kommunerna ska få en tydligare roll i miljöteknikexporten.
Vattenfall måste användas för att bidra till energiomställning i både Sverige och utomlands. Det är också naturligt för oss när EU:s länder ska leva upp till sina egna åtaganden att svenska företag och intressen ska vara med vid sådana upphandlingar. I många fall behövs det hjälp. Därför anser vi att även svenska UD måste reformeras särskilt den delen som handlar om utrikeshandel och främjandet av svensk export.
Alliansregeringen har inte en grön näringslivspolitik. Sverige behöver en smart klimatvänlig och näringsinrikta regering med fokus på fler gröna jobb.
EVA ANDERSSON, KOMMUNALRÅD NORRKÖPING (S)
ALEKSANDER GABELIC, RIKSDAGSLEDAMOT LINKÖPING(S)