Efter årsskiftet blir studenternas situation en smula bättre, då fribeloppet höjs till 136 400 kronor per kalenderår. I dag tvingas många som jobbar parallellt med studierna tacka nej till extrajobb eftersom de slagit i fribeloppstaket i slutet av året. Tyvärr gör detta att en del jobbar svart eller helt enkelt låter bli att jobba alls, trots att de gärna skulle ta de extra dagarna och dryga ut den ganska magra studiekassan.
Men, nu blir det som sagt lite bättre. Dock vore det allra bästa att helt slopa de onödiga reglerna. Fördelarna med att jobba under studietiden är många. För det första så får studenter som jobbar extra redan tidigt värdefulla kontakter med olika arbetsgivare, något som är en stor fördel när det är dags att söka jobb. Att ha referenser och bred arbetslivserfarenhet är något som många arbetsgivare uppskattar hos de som söker jobb. Man ska heller inte underskatta hur välbehövliga lite extra inkomster kan vara när man studerar.
Dessutom är ungdomsarbetslösheten fortfarande hög i Sverige, vilket bland annat beror på bristande matchning. För att komma till rätta med detta bör alla regler som hindrar unga från att skaffa extrajobb tas bort. Även i regeringens budget erkänns denna problematik och det står att den höjning av fribeloppet som nu genomförs ger studenterna ökade möjligheter till dels förbättrad ekonomi och dels starkare arbetslivskoppling redan under studietiden. Detta är något som vi länge påtalat i våra kontakter med politiker på nationell nivå och vi är därför glada att budskapet har gått fram, åtminstone till viss del. Vi tror att ju mer intressant och välfylld en nyutexaminerad persons CV är, desto lättare får denna ett jobb.
Argumentationen om att avskaffa fribeloppsreglerna bemöts ofta med att det är "för dyrt". Detta är ett märkligt resonemang, då det dels ger ökade skatteintäkter och dels både minskar lånebehovet på sikt samt stävjar arbetslösheten. Hur kan det då vara för dyrt?
Så, det är bra att gränsen för vad en student får lov att tjäna höjs vid årsskiftet, men det allra bästa vore ju förstås att låta det vara upp till varje student hur mycket de vill och kan arbeta parallellt med sina studier.
TOBIAS LINDFORS, VD STUDENT CONSULTING