Fairtrade ger ökad handel på schystare villkor

Det inte finns någon motsättning mellan frihandel och Fairtrade. Det handlar om att skapa bättre handelsvillkor. Det poängterar Helena Markstedt som är generalsekreterare för organisationen Fairtrade i sin replik till Correns ledare i ämnet.

Försäljningen av Fairtrade-märkta varor gör skillnad för drygt fem miljoner människor i världens utvecklingsländer.Bild:Scanpix

Försäljningen av Fairtrade-märkta varor gör skillnad för drygt fem miljoner människor i världens utvecklingsländer.Bild:Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-11-04 08:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Correns ledare 1/11

I dagsläget gör försäljningen av Fairtrade-märkta varor en verklig skillnad för drygt fem miljoner människor i världens utvecklingsländer, genom bättre marknadstillträde till en internationell marknad och på bättre villkor.

"Frihandel rättvisare än Fairtrade", står det att läsa på ledarsidan i Corren den 1 november. För det första är det viktigt att förtydliga att det inte finns någon motsättning mellan frihandel och Fairtrade. Tvärtom är Fairtrade ett sätt att uppmuntra handel som en viktig drivkraft för utveckling och fattigdomsbekämpning, en utvecklingsmöjlighet som tyvärr allt för ofta bromsas av handelshinder, tullar och subventioner.

Flera exempel i den rapport som ledaren hänvisar till visar på den faktiska skillnad Fairtrade gör för odlarna, att det finns positiva effekter. Men dessa effekter avvisas med ekonomiska teorier, baserat på en perfekt marknad där utbud och efterfrågan samspelar och där alla aktörer har möjlighet att konkurrera på lika villkor. Samtidigt utelämnas en lång rad variabler som påverkar verkliga handelsförhållanden, såsom handelshinder, omställningskostnader och marknadsstrukturer som skapar få möjligheter för ekonomiskt och socialt marginaliserade odlare att själva påverka sin arbets- och livssituation.

De odlare och producentorganisationer som har valt att certifierat sig enligt internationella Fairtrade-kriterier vittnar ofta om en ökad försäljning på en större marknad och till villkor som ger högre intäkter, pengar som används för investeringar i kvalitetsutveckling och diversifiering mot nya försörjningsmöjligheter. Samtidigt ställs det krav på motverkande av barnarbete och diskriminering, demokratiutveckling och organisationsrätt för anställd arbetskraft. Flera studier visar att Fairtrade dessutom påverkar den konventionella handeln, genom en högre betalning och förbättrade arbetsvillkor även för de odlare som inte är certifierade.

När jag som konsument köper en Fairtrade-märkt produkt har odlaren redan fått betalt, en betalning som lägst ska täcka produktionskostnaden. Det blir därmed direkt felaktigt att jämföra Fairtrade med bistånd eller att prata om att "pengar försvinner på vägen". Fairtrade handlar om att skapa bättre handelsvillkor för de som idag får sina mänskliga rättigheter kränkta på grund av orimligt hård prispress eller ogynnsamma handelsstrukturer.

HELENA MARKSTEDT,GENERALSEKRETERARE FAIRTRADE SVERIGE

Corren svarar:

Det är utmärkt att Fairtrade uppmuntrar frihandel som bästa metod för ekonomisk utveckling. Men i praktiken ägnar sig organisationen åt just en typ av subvention - som man säger sig vara emot - då man på vissa villkor ger minimipriser och "schysstare villkor" till en mycket liten del av u-ländernas jordbrukare. Det kan i sin tur missgynna alla andra jordbrukare som inte är certifierade av Fairtrade och som då får sälja mindre av sina produkter till ett lägre pris. Det är inte frihandel.

Correns ledarredaktion

Läs mer om