Kommunstyrelsen i Linköping har beslutat om stora nedskärningar för åren 2009 och 2010. Trovärdighet saknas och beslutet kan omöjligt få stöd hos Lärarnas riksförbund.
Eleverna fick betala den förra bankkrisen på nittiotalet efter den första omgången av totalt lössläppt så kallad avreglering. Ytterligare en generation elever ska inte med sämre undervisning behöva betala att banker och politiker inte kan sköta ekonomin.
Finns det alternativ? Självklart!
· Ta redan nu med de 75 miljoner kronor, som man vet kommer att vara ett extra statsbidrag från och med 2010.
· Kommunen har gått med en makalös vinst under fyra år i rad. De samlade boksluten visar på cirka 900 miljoner kronor. Använd dessa pengar.
· Under många år har det kommunala fastighetsbolaget LKF tillåtits att dränera verksamheten på medel genom att ta ut överhyror. Det är lätt för kommunpolitikerna att omedelbart sluta med detta och att dessutom återföra de inom LKF ackumulerade medlen till verksamheten. En analog situation råder när det gäller LK Data.
· Senarelägg prestigesatsningar som omläggningarna på Repslagaregatan och Ågatan (8 miljoner kronor!)
· Avstå huvuddelen av konsultinköp och se över projektfloran. Några projekt kanske skulle kunna undvaras helt?
· Barn- och ungdomsnämnden har beslutat att eleverna i grundskolan från och med läsåret 2009/10 ska ha ett med två dagar förlängt läsår. Detta beslut kostar någon miljon kronor per år. Dessa dagar måste naturligtvis tas bort innan de har införts.
· Pröva i tanken en skattehöjning.
Det är inte nedskärningar vi behöver i en tid av exceptionella ekonomiska påfrestningar. Nu ska man i stället satsa kraftfullt, ungefär som vid den förra världskrisen när den amerikanske presidenten Franklin Roosevelt fick världsekonomin på fötter med sin New Deal . Staten behöver tidigarelägga de satsningar som självklart kommer inför valet om ett år, och att kommunen tar fram det som samlats i ladorna under de senaste åren.
Pengar finns alltid till det som de styrande vill att det ska finnas pengar till. Vad det handlar om nu är alltså viljan - viljan att rädda inte bara bankerna utan även elevernas skolgång.
Åke Nilsson