Centerpartiet kräver att inga nyproducerade fossildrivna bilar ska få säljas efter 2015 Vi vill också satsa på forskning kring alternativ till dagens biobränslen. Vi får helt enkelt inte vara trångsynta när det gäller miljön, skriver MUHARREM DEMIROK (c), riksdagskandidat i Linköping.
Användningen av biobränsle i Sverige har under de senaste tjugo åren ökat konstant. I dag står biobränslena för nästan 20 procent av vår totala energiförbrukning. Det har skett på bekostnad av olja och kol.
Sverige är ett av de få länder i världen där en stor andel av energitillförseln kommer från biobränslen. Mycket av detta har kunnat ske för att vi har tillgång till en stor variation av biobränslen och för att vi har väldigt många miljöengagerade entreprenörer. Nu när oljepriset skjutit i höjden och tycks ha stabiliserats där har fler länder fått upp ögonen för alternativ till fossilbränslen. Senast i raden är USA:s president Bush som i sitt State of the Union-tal lovade att öka anslagen till forskning kring miljövänliga alternativ.
Det är inte enbart ekonomiska intressen som styr det ökade intresset för biobränsle.
Den senaste tidens naturkatastrofer och forskarvärldens tydlighet kring växthuseffektens negativa påverkan har fått alla att se det annalkande hotet.
Det största hotet mot mänskligheten i dag är de ökande koldioxidutsläppen. Pentagon bedömer detta vara den största faran för världen, större än internationell terrorism. Utsläppen av växthusgaser som minskade i Sverige under 90-talet, har åter börjat stiga. Naturvårdsverket räknar med att de kommer fortsätta stiga och medeltemperaturen kommer öka markant.
Detta är inga hemligheter. Det är fakta som grundar sig på decennier av forskning och varningsklockorna ringer överallt omkring oss. Ändå väljer många att blunda för detta. De som verkligen kan påverka detta är de som blundar hårdast. E-On, före detta Sydkraft, har bestämt sig för att en fossilgasledning genom Sverige nog skulle vara bra. Deras argument baseras på att fossilgas är bättre för miljön än olja och kol. Det stämmer, men samtidigt är biobränsle bättre än fossilgas. Nu går Naturvårdsverket ut och kräver ett nej till E-On:s koncessionsansökan om att få bygga en fossilgasledning genom Mellansverige. De bedömer att en sådan ledning kraftigt skulle försämra den positiva utveckling som biobränslen haft i Sverige.
Naturgasen skulle inte bara ersätta kol och olja, den skulle troligtvis också ersätta biobränsleanvändningen i kraftvärmeverk och fjärrvärmeverk. Detta sker samtidigt som regeringen i sin budget slagit fast, med miljöpartiets välsignelse, att kraftverk som använder fossilbränsle ska befrias från koldioxidskatt.
Detta är den politik och den verklighet som Sverige i dag står inför. Statsminister Göran Persson lovar en "oljeavveckling" till 2020, men vill inte höja målet för biobränsleanvändningen till 2010 och han öppnar upp för fossilgasanvändning vid kraftverk. En enkelspårig politik som inte syftar till att lösa det verkliga problemet: koldioxidutsläppen.
Centerpartiet för en politik som ser till det verkliga problemet och som syftar till att minska koldioxidutsläppen. Vi förordar att målet för biodrivmedelsanvändningen höjs till 8 procent till 2010, i stället för dagens 5,75 procent. Vi vill inte heller se en storskalig satsning på en fossilgasledning genom Sverige, likt den som E-On förordar.
Centerpartiet kräver att inga nyproducerade fossildrivna bilar ska få säljas efter 2015.
För att fortsätta ligga i framkant inom miljöteknikområdet vill vi satsa på forskning kring alternativ till dagens biobränslen. Det kan vara vätgas- eller hybridbilar, solceller eller något helt nytt.
Vi får inte vara trångsynta när det gäller miljön. Allra viktigast är att vi inte får blunda för det verkliga problemet, koldioxidutsläppen.