En tankesmedja med högerprägel har kastat sig in i bostadsdebatten med köpt vetenskaplig legitimitet av två professorer i fastighetsekonomi - Stellan Lundström och Hans Lindh. De har på uppdrag av SNS skrivit en märklig skrift om bostadspolitiken och debatterar i Corren (4/6).
De blottar stor okunnighet om hur hyresmarknaden fungerar. De vill ha en skiljenämnd för hyresmarknaden, men en sådan finns redan i hyresnämnderna. De vill decentralisera hyresförhandlingar och göra dem mer lika förhandlingar på arbetsmarknaden. Men hyresförhandlingar är idag betydligt mer decentraliserade än löneförhandlingar! - en märklig fadäs av landets två mest kända fastighetsekonomer.
I skriften säger de att Sverige internationellt sett har en liten offentlig styrning av boendet. På 90-talet skedde ett systemskifte av bostadspolitiken. Inte en rad ägnas åt att syna följderna av det. Den enda lösningen de ser på de problem den ökade marknadsstyrningen skapade är mer marknad!
Nu när samhället inte längre stöder boendet vill de att riskkapitalister ska satsa på boendet. Bostadsinvesteringar ska konkurrera med IT-sektorn om pengarna. Grattis! Fastigheter ses annars som en långsiktig investering och som sådan har hyresboendet inget att skämmas för. Det är mer lönsamt än andra fastighetssektorer.
De slår fast att dagens bostadspolitik gynnar villaägarna. Man kunde vänta sig att de skulle analysera följderna av det, men analysen lyser med sin frånvaro. Hur påverkar det rörligheten på bostadsmarknaden när man tar bort fastighetsskatten? Hur påverkar det hyresboendet att det missgynnas av staten? Knäpptyst.
Man borde kunna vänta sig mer av två herrar med så fina titlar.
PEDER PALMSTIERNA