Fatta beslut om Ostlänken

Det offentliga Sverige, och inte minst nuvarande regering, visar sig ha en bristande förmåga att fatta beslut om höghasighetsbanor i Sverige. Det anser ordföranden i Östsvenska handelskammaren Ann Krumlinde.

Linköping2010-03-10 10:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Chefredaktör Ola Sigvardsson skrev i ledaren (27 /2) att aktörerna bakom Ostlänken begått ett taktiskt misstag genom att beskriva den som ett viktigt regionalt projekt till en orealistisk kostnad. Detta är bara delvis sant och i denna del betingat av nödvändighet och överskådlighet.

Östsvenska handelskammaren, som en representant för näringslivet i den östsvenska regionen, skrev i sitt yttrande över Höghastighetsutredningen att vad gäller den positiva synen på byggandet av höghastighetsbanor för järnväg i Sverige och då främst Europabanan och Götalandsbanan, ställer Handelskammaren sig bakom det yttrande som lämnats av Svenska handelskammarförbundet.

Därefter kommenterades Ostlänken som en direkt uppföljning av Citybanan i Stockholm och som en första naturlig etapp på Europa- och Göta- landsbanorna.

Kontentan är alltså att näringslivet i Östsverige med stöd av sina regionala organisationer och politiker helt ställer sig bakom höghastighetsutredningen i förslaget om byggande av höghastighetsbanor mellan Stockholm och Göteborg och mellan Stockholm och Skåne med Ostlänken som en första naturlig etapp (etapp 1 i utredningens förslag)

Det är lätt att hålla med ett antal näringslivsföreträdare som nyligen i Svenska Dagbladet förundrade sig över den brist på förmåga att ta beslut i denna fråga som det offentliga Sverige visar. Inte minst under nuvarande regering! Byggandet av en modern transportinfrastruktur i form av höghastighetsbanor borde för politikerna vara en fråga med allra högsta prioritet.

ÖSTSVENSKA HANDELSKAMMAREN

ANN KRUMLINDE

STYRELSENS ORDFÖRANDE

Läs mer om