Valet 2010 kan leda till att Sverigedemokraterna tar plats i riksdagen. Sverigedemokraterna samlar sina skaror med föreställningar om ett folk, ett land, en kyrka, ett språk och en familjetyp. Deras ideologiska hemvist är fascismen och det omedelbara uttrycket är en främlingsfientlig politik. Sverigedemokraterna gynnas av utvecklingen mot ett tvåpartisystem där de båda blocken alltmer närmar sig varandra i kampen om mittenväljarna. I ett sådant gråtrist politiskt klimat är det lätt för extremister att få uppmärksamhet.
Så ser det politiska landskapet ut när Feministiskt initiativ ställer upp i riksdagsval 2010. Vi gör det för att vi tycker att väljarna behöver ett tydligt feministiskt alternativ på valdagen.
Om vi kommer in i riksdagen är det otänkbart för oss att bidra till ytterligare fyra år med regeringen Reinfeldt. Budget efter budget har omfördelat resurser från kvinnor till män så att den genomsnittliga inkomstskillnaden mellan kvinnor och män har ökat med 12 800 kronor per år sedan 2006. Ett bra valresultat för Feministiskt initiativ är i stället en möjlighet att bredda regeringsunderlaget för det rödgröna samarbetet och samtidigt stärka möjligheterna till mångfald och opposition i politiken - oavsett vilket block som bildar regering. Vi är garantin för en fristående feministisk opposition som kan granska politiken med feministisk slipning på glasögonen. Detta oavsett vem som har regeringsmakten.
De etablerade partiernas jämställdhetspolitik stannar alltför ofta vid ord. De har om och om igen bevisat att de saknar kunskaperna, insikterna, förmågan och engagemanget att utforma en långsiktigt fungerande feministisk politik. De kryddar en redan befintlig politik med några få jämställdhetsmål men uppskattar inte på allvar den fulla potentialen av en feministisk politik. Om visionen om ett jämställt samhälle verkligen skulle förverkligas skulle det innebära ett historiskt genombrott med oanade förutsättningar för samhällelig, ekonomisk och individuell utveckling. Det perspektivet saknas hos de etablerade partierna.
Skillnaden mellan Feministiskt initiativ och andra partier är alltså att feminismen för oss inte är endast ytterligare ett angeläget perspektiv som adderas i efterhand till en redan formulerad politisk utgångspunkt såsom socialism, liberalism eller grön ideologi. Vi väljer istället att låta feminismen utgöra själva utgångspunkten. Därmed låter vi oss inte begränsas i vår politik för jämställdhet och ickediskriminering av lojalitet med ideologier som formades av män för flera generationer sedan.
För feministiskt initiativ är antidiskriminering och universella mänskliga rättigheter en självklar del av en feministisk ideologisk grundsyn. En politik som tar sin utgångspunkt i att verka mot rasism, sexism och homofobi är det bästa alternativet för den som vill stoppa Sverigedemokraternas konservativa, kvinnofientliga, homofobiska och rasistiska politik.
Gudrun Schyman