Världens finansmarknader är i gungning och utvecklingen är - trots den amerikanska regeringens planerade hjälppaket på minst 4 500 miljarder kronor - mycket oroande.
Just nu frågar sig många vad den globala finanskrisen kommer att innebära för svensk ekonomi och för det egna boendet, arbetet och hushållsbudgeten. Svaret är att vi ännu inte vet hur allvarligt vi kommer att drabbas. Men trots att statsministern talar om vikten av att se ljust på framtiden och Riksbanken understryker att svenska banker står stabilt är det i dag klart att svensk finanssektor och resten av ekonomin kommer att drabbas. Frågan är bara hur hårt.
Svenska banker står i internationell jämförelse ganska väl rustade inför krisen. Bankerna har i dag starka balansräkningar och har under flera goda år byggt upp buffertar för sämre tider.
Men tyvärr har vi i Sverige ändå under de senaste åren upplevt en liknande, om än inte alls lika dramatisk, utveckling på fastighets- och finansmarknaden som i andra länder. Under en tioårsperiod, mellan 1997 och 2008, blev det i reella termer dubbelt så dyrt att köpa bostad i Sverige. Även om vi nu inte ska förvänta oss en amerikansk bolånekris bör man ändå göra den ärliga bedömningen att bostadspriserna kommer att falla ganska kraftigt också i Sverige. Detta kommer att påverka såväl svensk finansmarknad som hushållens ekonomi.
Den finansiella sektorn i Sverige har faktiskt expanderat sin verksamhet nästan lika mycket som den amerikanska under de senaste tio åren. De finansiella företagens utlåning uppgår i dag till 110 procent av BNP; en nästan lika stor andel som i USA. De svenska bankerna är också beroende av hälsan på den globala finansmarknaden.
Det finns trots allt mycket stora skillnader mellan Sverige och USA. Framförallt har svenska banker inte använt samma "pyramidspelssystem" för att finansiera sin bostadsutlåning till hushållen . De svenska hushållens skuldsättning är också betydligt lägre än de amerikanska. Riskhanteringen hos våra banker och andra finansiella företag har kanske någon gång brustit - men situationen är inte alls densamma som i USA.
Problemen på finansmarknaden där började som en följd av felaktiga värderingar av fastigheter och kreditrisker, men det verkliga problemet ligger nu i bankernas förmåga att finansiera sin verksamhet. Den varningsflagg som nu hissas gäller också Sverige.
Det mesta tyder tyvärr på att både svenska banker och hushåll kommer att påverkas negativt. Vi som arbetar i en förtroendebransch som revision har ett ansvar att säga detta nu så att människor kan planera sin framtida ekonomi utifrån hur det faktiskt ser ut, och inte utifrån hur politiker och företag vill att framtiden ska se ut.
Det finns ingen anledning till panik men väl till försiktighet och planering.
Sussanne Sundvall