Frågan om representationen av kvinnor respektive män i kommunala bolag är åter aktuell. I privata börsbolag är 20 procent av styrelseledamöterna kvinnor jämfört med kommunala bolag där 25 procent är kvinnor. I hela 35 svenska kommuner finns ingen kvinna alls bland de ordinarie styrelseledamöterna i de kommunala bolagen. På nästan 90 procent av vd-posterna i kommunala bolag sitter män.
Östergötland intar en tätposition i denna nedslående statistik. Vi har tre kvinnliga vd i våra 91 kommunala bolag och ingen kvinnlig vd i residensstaden Linköping. Att vårt län utmärker sig på ett sådant sätt är helt oacceptabelt.
I en tid där allt fler politiker med rätta höjer rösten för att det privata näringslivet ska börja värdesätta kompetens i stället för kön är det dags att partierna agerar. Detta gäller också Folkpartiet. Hela 81 procent är män av dem som representerar (FP) i kommunala bolagspresidier runt om i Sverige. Detta duger inte och måste förändras. Det går att göra skillnad här och nu för att låta fler kvinnor på lika villkor ges möjligheten att få styra och leda kommunala bolag.
Vi anser att varje parti kan lokalt starta en kvinnobank dit partiaktiva kvinnor kan bli nominerade och anmäla sitt intresse för att sitta i olika kommunala bolag.
Partierna ska ha som regel att alltid nominera både en kvinna och en man till olika uppdrag.
Vidare bör partierna uppmuntra aktivt såväl kvinnor som män att våga bryta könsmönster. Män hamnar i regel i traditionellt tunga bolag där pengarna finns medan kvinnor oftare finns på "lättare" uppdrag med färre karriärvägar såväl uppåt som inåt i partierna.
Det går inte att kritisera mansväldet i näringslivet på ett trovärdigt och tydligt sätt om de folkvalda själva är lika dåliga på jämställdhet i de kommunala bolagen.