Fler kvinnor i kommunens bolag

De politiska partierna måste på ett helt annat sätt uppmärksamma verksamheten i de kommunala bolagen. De måste arbeta aktivt med rekrytering och utbildning av kandidater till dessa uppdrag. Det anser kommunalrådet Bengt Olsson (FP) i sin syn på könsfördelningen i kommunala bolag.

Debatten gäller vem som har bäst kompetens i styrelsearbetet, och vem ska hålla i ordförandeklubban i de kommunala bolagen.Bild: Scanpix

Debatten gäller vem som har bäst kompetens i styrelsearbetet, och vem ska hålla i ordförandeklubban i de kommunala bolagen.Bild: Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-04-07 09:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste dagarna har bristen på jämställdhet i de kommunala bolagen uppmärksammats. Linköpings kommun utgör inget undantag i detta. Det finns ingen kvinnlig ordförande eller vd i något av våra kommunala bolag. Det enda undantaget är en kvinnlig vice vd i Sankt Kors. Detta duger inte, allra minst mot bakgrund av att hälften av omsättningen inom kommunkoncernen sker inom de kommunala bolagen.

Varje parti måste ta sitt ansvar för en bättre ordning, för både jämställdhetens, demokratins och effektivitetens skull. I alla andra sammanhang är det bättre om rekryteringen till olika uppdrag görs ifrån en bred grupp. Det borde gälla även för de kommunala bolagen, som har hand om västentliga frågor som bostäder, miljö, skollokaler, kultur och näringslivsutveckling. Frågorna, som behandlas i de kommunala bolagen är därigenom lika viktiga för medborgarna som de frågor som has om hand av de kommunala nämnderna.

Kommunallagen ger kommunen en möjlighet att lämna över vården av kommunala angelägenheter till ett aktiebolag. Men konsekvenserna av detta får inte innebära att representationen i de kommunala organen blir mindre jämställd i bolagen än i nämnderna

Folkpartiet kan inte skryta med någon jämställd representation i bolagen för egen del. Av de tretton uppdrag, som vi har i moderbolaget, Stadshus AB, och i de tio dotterbolagen är det endast tre som innehas av kvinnor. Det är naturligtvis inte acceptabelt för ett parti som ändå anses ha ett gott renommé i jämställdhetsfrågor.

Det duger inte, att som några kolleger inom andra partier, som kommenterat den svaga representationen av kvinnor i de kommunala bolagen, konstatera att kvinnor i allmänhet inte önskar sig uppdrag inom de kommunala bolagen utan istället föredrar uppdrag i kommunala nämnderna.

Det måste till en mer offensiv inställning till denna fråga än att mer eller mindre passivt konstatera att kvinnor inte är så intresserade av bolagsfrågor. I ett inlägg i radio den 1 april visade kommunstyrelseordföranden i Upplands Bro kommun, Yvonne Stein (FP), på att det kan se annorlunda ut i andra kommuner. I Upplands Bro kommun är majoriteten av ledamöterna i de kommunala bolagen kvinnor. I en debatt i samma fråga i slutet av förra året formulerade hon problematiken så att män tar makt, medan kvinnor väntar på att tillfrågade.

De politiska partierna måste på ett helt annat sätt än i dag uppmärksamma verksamheten i de kommunala bolagen och arbeta aktivt med rekryteringen och utbildningen av kandidater till uppdragen i dessa. En mer jämställd representation kommer att vara till nytta för alla, inte minst för kommuninvånarna.

Folkpartiet ska ta denna fråga på allvar i kandidatutbildning och nomineringsarbete under 2010. Vi vill vara ett feministiskt parti även i detta avseende.

BENGT OLSSON, KOMMUNALRÅD (FP)

Läs mer om