Fler nya gastankställen behövs

För att utsläppen av växthusgaser ska minska måste det bli enklare att tanka biogas. De 86 publika tankställen som finns måste bli fler, skriver ANDERS MATHIASSON, vd Svenska Gasföreningen och CHRISTER SETTERDAHL, vd Svensk Biogas AB.

Linköping2008-02-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler svenskar är oroliga för klimatförändringarna och vill bidra till lägre utsläpp. Få personer kan eller vill sluta att köra bil - men allt fler vill köra miljöbil. Biogas är det miljövänligaste drivmedlet som finns tillgängligt i dag. Biogas framställs lokalt, bland annat i Linköping genom exempelvis rötning av slakteriavfall och slam från avloppsreningsverk.

Försäljningen av fordonsgas ökar och ersatte förra året 64 miljoner liter bensin. Koldioxidutsläppen minskade tack vare detta med över 100 miljoner kilo koldioxid. Östergötland är ett av de län i Sverige som kommit absolut längst när det gäller att omvandla avfall till grön gas till bilar och bussar. Det minskar både växthuseffekten och förbättrar östgötarnas lokala boendemiljö.

Att köra på gas innebär en lättnad för både den egna plånboken och miljön. Men trots den stora miljöbilsförsäljningen förra året ökar inte antalet nyregistrerade bilar som drivs på gas i samma utsträckning.

Det finns många gasmodeller från exempelvis Fiat, Mercedes, Opel och Volkswagen i olika storlek och prisklass. Vi tror också att efterkonvertering - så att begagnade personbilar får ytterligare en bränsletank - är ett viktigt komplement för att öka antalet gasfordon i landet. Med mer lokal biogas, fler tankställen och olika bilar att välja mellan så kan antalet förare av gasbilar blir betydligt fler.

Det är framförallt företag inom gasbranschen som bygger gastankställen. Bensinbolagen vill uppenbarligen inte vara med och dela på ansvaret, vilket landets beslutsfattare får ta på sig en stor del av ansvaret för. Riksdagen antog en lag förra mandatperioden om minst ett alternativt bränsle på alla större tankstationer i landet, som ledde till en snedvridning av marknaden. När man från staten tvingade bensinbolagen att snabbt investera i ett förnyelsebart drivmedel så blev valet den billigare pumpen för flytande etanol - E85 - som det nu finns över 1 000 stycken av i landet.

I dag finns det 86 publika gastankställen i landet. Eftersom biogas kan produceras lokalt i hela landet är det självklart möjligt att få tankställen i hela Sverige inom en överskådlig framtid. Gasbranschen kommer att ta ett fortsatt ansvar för att bygga gastankställen i Sverige - som vi hoppas är dubbelt så många inom ett par år. Men vi vill gärna att staten och kommuner hjälper till.

Det finns fortfarande över 80 miljoner kronor kvar av det investeringsbidrag på 150 miljoner för byggande av gastankställen som fördelas via Naturvårdsverket. Villkoren och tidsramarna från Miljödepartementet har varit problematiska. Vid årsskiftet hotar bidraget åter att försvinna helt.

Varför inte ge oss möjligheten att fortsätta bygga vidare så att Sverige kan få en god infrastruktur för både gas och E85? Landets beslutsfattare talar om att utsläppen från transportsektorn måste minska. Och gasbranschens mål är att bidra med en del av lösningen.

Anders Mathiasson

Christer Setterdahl

Läs mer om