Fler vägar till bra vård och hälsa

Tillgänglighet, delaktighet och kvalitet är ledord i den nya landstingsmajoritetens första gemensamma budget. Det skriver Marie Morell, Christian Gustavsson, Lasse Pettersson, Sven Eric Nilsson, Levi Eckeskog och Gun Jareblad.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-05-31 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstingsmajoriteten är nu klar med sin gemensamma budget för åren 2008 till 2010. Budgeten speglar den politik partierna står för och som vi kom överens om efter valet.

Att förbättra tillgängligheten och omhändertagandet i hälso- och sjukvården i Östergötland har varit angeläget för oss i budgetarbetet.

Ett steg i denna riktning är förslaget om att upphandla delar av Motala lasarett, som har initierats i samråd med personalen på sjukhuset.

Efter en återremiss av oppositionen i landstinget ska nu frågan avgöras i landstingsfullmäktige i början av nästa vecka.

"Östergötland och Sverige har en hälso- och sjukvårdsmodell att vara stolta över", skriver socialdemokraterna Johan Andersson och Louise Malmström (28/5), och "tillsammans finansierar vi en vård som vi alla kan få del av".

Det håller vi i majoriteten med om; vi står alla bakom en solidariskt finansierad vård, som alla ska få del av.

Problemet är i stället att vare sig medborgarna eller personalen på sjukhusen i länet var nöjda och stolta när socialdemokraterna styrde. Partiets misslyckande i landstingsvalet, som Johan Andersson och Louise Malmström skriver om, var ett misslyckande långt tidigare än så.

Omorganisationer, långa väntetider och en vårdpolitik som gjorde att få patienter upplevde delaktighet innebar att misslyckandet grundlades åratals innan. Alla fick inte ta del av vården på ett godkänt sätt.

Vi ser det som att vi nu skapar en modell som vi kommer att kunna vara stolta över - och det är en modell som alla kommer att få ta del av.

Bättre tillgänglighet, kvalitet och delaktighet är de fem partiernas ledord - vilka vi nu kommer att försöka göra verklighet av.

Framförallt är delaktighet det som kännetecknar den förestående upphandlingen. Via en enkät som gick ut till medarbetarna har de fått säga sitt. 83,6 procent av personalen på tillfrågade enheter önskade att verksamheten blev privat genom upphandling.

Privatisering - ett ord som förekommit flitigt i medierna - är egentligen fel använt i sammanhanget. Fokus ligger inte på att verksamheten ska bli privatägd, utan på att den ska drivas av en utomstående entreprenör som kan plocka fram det bästa i verksamheterna.

Sjukhuspersonalen får en annan arbetsgivare än landstinget och patienterna en vård som kännetecknas av kvalitet.

Ett exempel på tidigare upphandlingar är BUP i Motala som drivs av en annan entreprenör på uppdrag av landstinget. Här gäller samma principer för patienterna som i övriga landstinget - och BUP i Motala har den bästa tillgängligheten i länet.

Vidare, skriver Johan Andersson och Louise Malmström, att det handlar om att ge en trygg och nära vård samt att specialisering och spetskompetens är avgörande.

Men Motala lasarett kommer att ligga på samma plats även efter upphandlingen. Och en trygg och nära vård för Motalaborna är givetvis ett av målen med upphandlingen.

Dessutom hoppas vi att kunna locka mer vårdpersonal med specialistkompetenser i och med upphandlingen.

Vi hoppas att vi nu har tiden för oss att genomföra upphandlingen i lugn och ro, med berörda aktörer och att på sikt få en modell att vara riktigt stolta över.

En modell där verksamheten kännetecknas av tillgänglighet, kvalitet och delaktighet.

Marie Morell (m)

Christian Gustavsson (m)

Lasse Pettersson (vl)

Sven Eric Nilsson (c)

Levi Eckeskog (kd)

Gun Jareblad (fp)

Läs mer om