För varmt? -- Nej, det blir istid!

Linköping2004-04-06 07:36
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lever vi i en värld där tidigare dystopiska framtidsscenarier nu har blivit -- eller håller på att bli -- realistiska samtidsskildringar? Det finns anledning att tro det. Inte bara har vår världsdel upplevt den första stora terroristattacken på väldigt länge, utan vi står antagligen inför ett ännu större hot. Det hävdar i alla fall en rapport från Pentagon som kom förra månaden och orsakade vissa rubriker. Hotet som med råge även överskuggar islamistisk terrorism - även om den i sig kan och antagligen kommer att vara nog så otäck och farlig - är närmast apokalyptiska miljöförändringar de närmaste decennierna vars effekter beräknas vända upp och ner på det mesta i vår värld.

Till följd av miljöproblem orsakade av vår moderna civilisations rovdrift på naturen och den globala konsumtionskulturen kan resultaten av bland annat växthuseffekten leda till en kataklysm utan like. Även om rapporten inleder med att säga att den har för avsikt att tänka det otänkbara och även dra ut saker till sin spets så menar den samtidigt att de scenarier den beskriver ligger inom det möjligas ram.

Den beskriver ett Europa som mellan år 2010 och 2020 drabbas av ett kraftigt temperaturfall till följd av att Golfströmmen kan avstanna. Vi kommer kanske att uppleva ett sibiriskt klimat som får en tidigare massimmigration att omvandlas till massemigration bort från Nordeuropas kyla. Krig kommer att utkämpas om naturresurser och vattentillgångar runt om i världen, flyktingströmmarna kommer att öka enormt, länder bryts ned i ett tribalistiskt kaos och kärnvapenhotet kommer att öka. Stigande havsnivåer dränker städer och länder, torka, orkaner och naturkatastrofer kommer radikalt att minska befolkningen i många världsdelar. En fjärdedel av alla djur- och växtarter på land kan vara utdöda år 2050. Lägger man sedan till de närmast katastrofala konsekvenser som kommer att drabba den moderna infrastrukturen när oljan tar slut om några decennier - eller endast något decennium enligt vissa beräkningar - så kan man nog sammanfattningsvis våga påstå att Hollywoods katastroffilmer snart blir verklighet. Se för ett dystert scenario.

I slutet av maj har i alla fall en sådan film biopremiär, "The Day after tomorrow" som beskriver vår civilisations kollaps till följd av växthuseffekten. Av den trailer som redan finns att beskåda verkar det bli en tankeväckande och drastisk rulle. Bekostad som den är av mediemogulen Rupert Murdoch och producerad av hans filmbolag 20th Century Fox så verkar den också spela en politisk roll som ett slagträ för demokraterna i presidentvalet riktat mot republikanernas Bush. Den heliga skogens filmmakare, amerikanska liberaler och miljöorganisationerna verkar ha ingått lika märklig som pragmatisk allians för att dra nytta av varandra och uppnå sina respektive mål: att tjäna pengar, att omkullkasta Bushdynastin samt att medvetandegöra människor om miljöhoten. George Bushs stab, medveten om sina svaga punkter, har nyligen som en respons skickat ut e-post till alla sina republikanska medarbetare och rekommenderat dem att blåneka existensen av en växthuseffekt överhuvudtaget. Upprepar man något tillräckligt mycket så kanske folk börjar tro på det, verkar vara den desperata republikanska taktiken, uppbackade som de är av storföretag och oljebolag likt Exxon. Mot detta står världens samlade forskarkår som gång efter annan påpekar allvaret i vår globala miljösituation samt de politiker och aktivister runt om i världen som kräver att USA (liksom även Ryssland och Australien) måste underteckna Kyotoprotokollet, det enda internationella avtal som på allvar försöker tackla och förebygga det miljörelaterade armageddon som nog väntar vår planet.

Läs mer om