Datorer och internet är i dag en naturlig del av vardagen. De är både en självklar kanal för informationssökning och en given plattform för en hel del av vår dagliga kommunikation och möten. Dagens teknik med mycket höga uppkopplingshastigheter erbjuder oss en uppsjö av fantastiska möjligheter, men har även baksidor som måste tas på allvar.
I dag är just nätet för både vuxna och barn en lika klar mötesplats som att mötas i verkligheten. Nätmobbning, eller e-mobbning, är en form av mobbning som sker med hjälp av denna teknik - det vill säga via sms, chatt, mail och snabbmeddelanden i olika kompisprogram och gästböcker. För många vuxna är den digitala mobbningen okänd. För de som arbetar inom skolan är den mer känd.
Nätmobbning är ett växande problem hos den yngre generationen och bör jämställas med fysisk mobbning. Till sitt innehåll skiljer sig inte nätmobbning från den mobbning som sker ansikte mot ansikte, men den som mobbar har nu lättare att dölja sin identitet och den som blir mobbad får ingen frizon. Många föräldrar är oroade över om deras barn mobbas när de är ute och surfar på internet.
Försäkringsbolaget If gjorde en undersökning i 2008. Den visade att flickor var särskilt utsatta. Var fjärde förälder med en dotter uppgav att deras barn mobbats på nätet. Bland föräldrar till pojkar svarade var tionde att mobbning förekommit.
Nätmobbning är inte bara lärares ansvar. Problemet kan inte isoleras till skolan då det händer dygnet runt och utanför lärares kontroll. Det kan, enligt vår mening, endast finnas en lösning; genom att alla vuxna engagerar sig mer i problemet - både hemma och i skolorna.
Vi Folkpartister tycker att detta är en akut angelägenhet för alla vuxna och för hela samhället. Det fattas i dag verktyg för föräldrarna som skulle kunna hjälpa dem stötta sina barn i denna kamp. Många föräldrar försöker därför tala med sina barn om problemet men de vet inte hur de kan skydda barnen, mer än att begränsa tiden då de får vara ute och surfa på internet. Effekten är förstås kortvarig då dessa barn via datorer som finns i skolan, bibliotek eller hemma hos kompisarna kan ta sig ut på nätet.
Vi strävar efter att vuxenvärlden helt enkelt lär sig mer om den nya tekniken för att ständigt kunna närvara på nätet, där deras barn befinner sig. Vuxnas närvaro i exempelvis skolan, biblioteket, internetcaféer etcetera är minst lika viktigt. Vi tycker att personalen inom både skola och barnomsorg bör ha goda kunskaper om nätsäkerheten så att de i ett tidigt skede kan slå larm. De kan i sin tur utbilda föräldrarna i hur det går att tidigt upptäcka signaler och på vilket sätt man som förälder kan förebygga problematiken.
Reza Zarenoe (FP)
Carina Boberg (FP)