Klimatpåverkan får allt större plats i debatten. Fler blir medvetna om vad som kan göras för att exempelvis minska utsläppen från trafiken, som är en av de stora miljöbovarna. Trots det är det få som ändrar sina vanor och börjar resa kollektivt.
Andelen fordon med en förare tycks bara öka. Gränsen för reseavdrag borde därför sänkas - från 8 000 till mellan 3 000 och 4 000 kronor - för dem som åker kollektivt.
Fler borde ta sitt ansvar för framtiden och våra barns och barnbarns miljö. Jag önskar därför att fler insåg vilket bra alternativ kollektivtrafiken är. Som förutom att vara en god affär för miljön även ger tid för reflektion och pengar kvar i plånboken.
För oss som arbetar med kollektivtrafik vore en lägre gräns för skatteavdrag lika enkelt som genialiskt. Den som reser kollektivt kommer sällan upp i de 8 000 kronor om året som utgör gränsen i dag.
Varför förbättras inte möjligheterna till att göra reseavdrag för dem som väljer den miljövänliga kollektivtrafiken? Människor som använder gemensamma resurser på ett miljövänligt sätt borde premieras framför dem som sitter i var sin bil.
Om reseavdraget ändrades skulle betydligt fler välja kollektivtrafiken. För vissa skulle det kanske till och med vara den avgörande faktorn. Det skulle dessutom gynna arbetsmarknaden och minska arbetslösheten.
Det skulle underlätta för dem som har små marginaler i sin ekonomi om man visste att kostnaden för resorna till och från arbetet skulle bli lägre. Det skulle även stimulera fler till att ta arbete på annan ort - och ju fler i sysselsättning, desto bättre för både regionen och den enskilda individen.
Med fler som väljer att resa kollektivt minskar påverkan på klimatet och vi på ÖstgötaTrafik kan erbjuda en bättre trafik.
Ett litet, men betydande skatteavdrag är en enkel väg att gå. Låt oss inte vänta för länge.
Varje dag med onödig trafik tynger vår hårt ansatta natur, en natur som vi behöver för vår överlevnad och regionens utveckling.
Lars Bengtsson (s)
Ordförande ÖstgötaTrafik